*{ margin: 0; padding: 0; } html body{ background-color:white; text-align:center; margin:0 auto; } .gora{ border: 2px solid red; margin: 0 auto; height: 60px; width: 300px; } .dol{ border: 2px solid red; height: 60px; width: 300px; }
A to plik index.php:
<html><head> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="index.css" /> </head> <body> <div class="gora"></div> <div class="dol"></div> </body> </html>
W czym problem? Otóż Opera nie środkuje mi diva o nazwie "dol", czyli po prostu ignoruje "text-align" w znaczniku "body". IE8 wszystko cacy!
Tak, wiem muszę nadać parametr "margin: 0 auto" divowi "dol" aby byl na srodku, ale... Ja chcę aby ten dolny div miał powiedzmy margines górny o szerokosci np. 100px a dolny o szerokości 10px. I po zawodach;).
Znalzalem metodę by uzyć dyrektywy "dispalay: inline-block" dla diva "dol" by zostal srodkowany metodą "text-align" ale jestem dociekliwy i chcę wiedzieć czy istnieje bardziej "ładna" metoda;).
No i jeszcze bardziej "brutalny" sposób to danie trzeciego niewidzialnego diva między tym "gora" i "dol" o szerokosci jaka chcę;P
A może istnieje "piękniejszy" sposób?
P.S> Uczę się tego CSS bo chcę to znac na perfekt ale zaczynam tęsknić za czasami tabelek;).