Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Problem z logowaniem na sesjach - tablica
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gohu
Witam. Jest to moj pierwsyz post i na poczatku chcialbym sie przywitac, wiec witam smile.gif Teraz do sedna sprawy, pisze pewien system szablonowy i napotkalem na problem podczas pisania systemu logowania na sesjach mianowicie skorzystalem z opisu logowania na sesjach zaczerpnietego tutaj : http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje , dziala oke, nastepnie chcialem podpiac to pod mysql i zrobilem cos takiego

1. $query = "SELECT id, user_login, user_pass FROM users";
  2.  
  3. $result = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  4.  
  5.  
  6. while($row = mysql_fetch_array($result))
  7.  
  8. {
  9.  
  10. echo $row['id'];
  11.  
  12. $uzytkownicy = array($row['id'] => array('login' => $row['user_login'], 'haslo' => $row['user_pass']));
  13.  
  14. }

System dziala, pobiera uzytkownika i wyswietla jego id w sesji pobrane z mysql ale problem jest taki ze pobiera mi tylko ostatniego uzytkownia jaki zostal dodany do bazy, problem jest pewnie z tablica pobierana z mysql. Moja prozba to podanie jakiejs wskazowki w jakim kierunku powinienem uderzyc.
Sky_walker
  1. $query = "SELECT id, user_login, user_pass FROM users";
  2. $result = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  3.  
  4. while($row = mysql_fetch_array($result)){
  5. $id = $row['id'];
  6. $uzytkownicy[ $id ] = array( 'login' => $row['user_login'], 'haslo' => $row['user_pass'] );
  7. }
  8. var_dump ($uzytkownicy);

questionmark.gif
gohu
O to chodziło exclamation.gif dziękuje bardzo smile.gif

A takie pytanie, z mojej poki co niewielkiej wiedzy wiem ze taki system jest teoretycznie najbezpieczniejszy, ze w sesjach jest przesylane tylko id uzytkownika pobierane z bazy a nie sam uzytkownik czy haslo tak?
Sky_walker
problem polegał na tym, że za każdym razem przypisywałeś nową tablicę do $uzytkownicy zamiast dodawać kolejne elementy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.