Problem jaki ja mam, jest co w przypadku użycia innej kolejności? Powiedzmy użyjemy naszego buildera w taki sposób:
$database->where($criteria)->offset(0)->select('*')->from('table')->get();
Jest to jak widać dość nietypowa konstrukcja zapytania, i można nawet przypadkiem, aczkolwiek nie tak jak w przykładzie, ale można zamienić kolejność niektórych rzeczy. Przykładowo użyć where za order i wtedy będziemy mieli niepoprawne zapytanie (w przypadku Zend_Db_Select jest to metoda assemble, która skleja sobie zapytanie).
Pomysłem na rozwiązanie mogłoby być posortowanie tablicy, za pomocą chociażby uksort, wraz z funkcją zwrotną. Teraz tylko pytanie, w jaki sposób określić konkretną kolejność dla konkretnych elementów, bo zapytanie może być różne, możemy użyć order, a nie musimy, to samo tyczy się where, limit, offset, group, union i tym podobnych. Pomyślałem że mogę w funkcji zwrotnej dla uksort, stworzyć kolejną tablicę, i do tej tablicy wrzucać elementy w określonej kolejności i dopiero ją zwrócić. Tylko mam właśnie problem, z wymyśleniem tego, w jaki sposób dana pętla miałaby wiedzieć ile tych elementów już jest w tablicy, oraz na jakie miejsce wstawić dany element..
Drugim pomysłem jest już podczas tworzenia zapytania, czyli podczas wywołania jakiejś metody, przykładowo where, już wtedy dodawana do tablicy jest wraz z swoją kolejnością. Aczkolwiek trzeba by trochę takiego buildera przebudować, i lepszą opcją byłoby sortowanie tuż przed sklejeniem zapytania..
Za wszelkie sugestie z góry dziękuje. Jeżeli napisałem coś nie jasno, to śmiało proszę pisać, z chęcią spróbuje to w jakiś inny bardziej zrozumiały sposób opisać.