Mam problem z skryptem. Ma on służyć do nauki słówek.
Założenia działa skryptu.
- 1. Skrypt losuje trzy słówka z tablicy
- 2. Skrypt losuje 1 słówko z 3 wylosowanych i pyta o znaczenie jego
- 3. Użytkownik wybiera jedno z 3 opcji RADIO i naciska submit z onclick
- 4. Skrypt ocenia czy wybór zgadza się z właściwym znaczenim
- 5a. Jeżeli zgadza się to słówko z tłumaczniem jest wymazywane z tablicy i skrypt wykonywany jest od początku z pominięciem słówka i każdego kolejnego, którego użytkownik wybierze/wybrał poprawne znaczenie
- 5b. Jeżeli nie zgadza się to słówko z tłumaczeniem, skrypt wykonywany jest od początku z pominięciem słówek, których użytkownik wybirał poprawne znaczenie przedtem
- 6. Jeżeli w tablicy znajduje się mniej niż 3 słówka, skrypt wyświetla komunikat naukę ukończono
Coś tam napisałem, nawet działa, jednak mam problem z wykonaniem skryptu od początku z uwzględnieniem założenia 5a, 5b, 6. Proszę o poradę jak to zrobić, a najlepiej jakimś kodem. Oto moje wypociny. Ps. jestem zielony w JS.
<script> ile = 3; var slowo = Array(); slowo[0] = "antelope"; slowo[1] = "ram"; slowo[2] = "buffalo"; slowo[3] = "bison"; slowo[4] = "badger"; slowo[5] = "beaver"; slowo[6] = "bull"; slowo[7] = "hamster"; slowo[8] = "calf"; slowo[9] = "fallowdeer"; slowo[10] = "dolphin"; var slowo2 = Array(); slowo2[0] = "antylopa"; slowo2[1] = "baran"; slowo2[2] = "bawół"; slowo2[3] = "bizon"; slowo2[4] = "borsuk"; slowo2[5] = "bóbr"; slowo2[6] = "byk"; slowo2[7] = "chomik"; slowo2[8] = "ciele"; slowo2[9] = "daniel"; slowo2[10] = "delfin"; var losowanie = Math.random() * slowo.length; l=new Array(); for (i=0;i<ile;i++) { los = Math.round(Math.random()*(slowo.length-1)); jest = false; for (j=0;j<l.length;j++) if (l[j]==los) jest=true; if (jest) i--; else l[i] = los; } var A=['0','1','2']; var los2=A[~~(Math.random()*A.length)]; document.write("<form name=formularz>"); for (i=0;i<ile;i++) document.write("<input type=radio name=wybor value="+i+"> "+slowo[l[i]]+"<BR>"); function sprawdz() { for(i=0;t=document.formularz.wybor[i];i++){ if(t.checked)break; } var zmienna = document.formularz.wybor[i].value; if (zmienna==los2) } </script>