Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload,automatyczma zmiana nazwy pliku.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rebirth
Chce zrobic sobie taki mały skrypt.

Powiedzmy,ze uploaduje sobie na serwer obrazek o nazwie jakiejs tam przez strone html,

i chce potem zuploadowac inny obrazek ale ma taka sama nazwe, co mam zrobic, ze by automatycznie zamieniał mi nazwę obrazka, z czego skorzystać..

W sumie to chodzi mi o to, zeby przy uloadzie automatycznie zamieniał mi nazwe na np. obrazek_1.jpg, a nastepne uploadowane obrazki obrazek_2.jpg itd.

Jak ktoś byłby chętny do pomocy to z góry dzięki.
yavaho
Ja czasem nadaje plikom nazwe aktualnego czasu. Wykorzystuje poprostu funcje time(). Kazdy plik ma inna nazwe, ktora sie zmienia co sekunde. Prosto jest potem posortowac pliki wedlug daty uploadu na serwer i w nazwie pliku znajduje sie dokladna informacja kiedy plik zostal przeslany na serwer.

1. <?php
  2. $plik=time();
  3. $katalog=&#092;"image\";
  4. $nazwa=($katalog.'/'.$plik.'.jpg');
  5.  
  6. if(is_uploaded_file($thefile)) //plik z formularza
  7. {
  8.  if ( ( $thefile_type == &#092;"image/pjpeg\" ) || 
  9.  ( $thefile_type == &#092;"image/jpeg\" ) )
  10.  {
  11.  if(copy(&#092;"$thefile\",$nazwa)) 
  12.  echo(&#092;"Plik skopioway pomyslnie.\"); 
  13.  else 
  14.  echo(&#092;"Nie można skopiować pliku na serwer.\"); 
  15.  }
  16. }
  17. ?>
hwao
Zła nazwa tematu.
Podesllij pw z propozycja to odblokuje
---
Poprawna propozycja zostala nadeslana
Bakus
ja dla przykładu w mojej galerii wymyśliłem takie cudo, które dodając obrazek najpierw zapisuje dane obrazka w bazie (wielkosc, rozmiar wyciaga php, reszte wprowadza user), pobiera ID pod jakim zostal dodany obrazek, a nastepnie przenosi obrazek do folderu docelowego, zmienia nazwe nanumer ID tego obrazka w bazie i tworzy miniaturkę tego obrazka o takiej samej nazwie, ale w innym katalogu...
Rebirth
Jeszcze mnie interesuje taka opcja, jak sprawdzic w czasie, dodawania obrazka jego wielkosc, np. zeby obrazek nie miał za duzo wagi i zeby nie był za duży .. Czy jest taka opcja jeszcze przed dodaniem obrazka do bazy jak napisał poprzednik questionmark.gif
halfik
$_FILES['userfile']['size']
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.