Mam taki kod:
{ $zapytanie = "INSERT INTO test_sites ( id, nick, site, nickinsite, status) VALUES (' ', '$nick', '$site', '$nickinsite', '$status')"; echo "<p>Please wait till your application will be rewieved by our team.</p><p>You can close this window now.</p>"; }
Jest on odpowiedzialny za dodanie do bazy danych wartości podanych w formularzu (nick/site/nickinsite/status). Za każdym razem dodaje do bazy na nowo nawet jeśli wartość się powtarza.
Powstaje wtedy taka sytuacja:

Gdzie rekord drugi był w tabeli wcześniej, dlatego rekord pierwszy ma status "Decline" dzieje się tak dlatego, że się dublują. Chciałbym aby w sytuacji takiej, że już istnieje taki "nickinsite" jak podał user aktualizowało ten bieżący zamiast dodawać nowy rekord. Do zaktualizowania w takim wypadku jest tylko wartość "nick" oraz usunięcie nie potrzebnego (1 rekordu -który miałby być dodany).
Czytałem trochę i znalazłem funkcją(?) REPLACE
próbowałem ją zastosować w następujący sposób:
{ $zapytanie = "REPLACE test_sites ( id, nick, site, nickinsite, status) VALUES (' ', '$nick', '$site', '$nickinsite', '$status')"; echo "<p>Please wait till your application will be rewieved by our team.</p><p>You can close this window now.</p>"; }
ale nie działa. Czy muszę pozamieniać indeksy czy coś innego w bazie danych żeby zaczęło to działać tak jak sobie tego życzę?