Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przenieść kolumne w tabeli na inne miejsce nie tracąc danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Ardo
Mam takie małe pytanie, pewnie laickie, Jak przenieść kolumne w tabeli na inne miejsce nie tracąc danych.
tzn mam np.:
Tablice : obiekty która ma kolumny obNazwa, obKategoria, obTyp w takiej kolejności oczywiście te kolumny maja dane w sobie, chciałbym zmienić kolejność np. na taka obTyp obKategoria obNazwa, oczywiście tak żeby nie tracić danych w tych kolumnach.

Jakiego polecania mam użyć może ktoś mnie na kieruje, będę wdzięczny

myslałem oczymś takim:
  1. ALTER TABLE object MODIFY COLUMN obName FIRST obKategoria;

niestety nie bardzo to działa.
alegorn
a czy potrzebujesz to wykonywać ręcznie?
nawet i phpmyadmin sobie z tym poradzi, nie wspominajac o innych bardziej zaawansowanych produktach.

j.

ps jesli bardzo musisz... :
  1. ALTER TABLE `test`.`aaa` CHANGE `liczba` `liczba` VARCHAR(15) CHARSET utf8 COLLATE utf8_general_ci NULL AFTER `id`, CHANGE `name` `name` VARCHAR(15) CHARSET utf8 COLLATE utf8_general_ci NULL AFTER `liczba`, CHANGE `grupa` `grupa` VARCHAR(15) CHARSET utf8 COLLATE utf8_general_ci NULL AFTER `name`;
Ardo
Ok rozumie tylko moje Pytanie jest takie?
czy nie starace danych ktore są pod tymi kolumnatami np 2000 Modeli, Obiektów, przy tym ALTER TABLE `test`.`aaa` CHANGE .... przeniesie mi to całą kolumne wraz z danymi jakie sa tabeli, musze byc pewny nie chce testowac na danych,

nie musze wykonwyac recznie chce tylko przestawic kolumny w tabeli, a phpMyAdmin ma jakiś mechanizm by to robic z automaty a nie z lini polecenia.
mortus
ALTER TABLE nie usuwa danych, ale musisz pamiętać, żeby podać dokładnie taką samą specyfikację dla przenoszonej kolumny, jaką ma kolumna przed przeniesieniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.