Proszę o radę jak mógł bym wyświetlić zawartość tabeli tab_jeden jednocześnie pobierając kwoty z tab_dwa, strukturę mam taką:
tab_jeden
ID | NAZWA | itd...
1 | Przekładnia |
2 | Koło zębate |
3 | Tasmociąg |
tab_dwa
ID | ID_POW | JM | ILOSC |
1 | 1 | szt | 10
2 | 1 | szt | 25
3 | 2 | mb | 5
4 | 1 | szt | 100
5 | 3 | op | 5
6 | 2 | mb | 10
7 | 3 | mb | 1
8 | 1 | mb | 1
9 | 2 | mb | 15
ID - to unikatowy nr pozycji
ID_POW - jest to nr przypisania pozycji do tabeli tab_jeden czyli jak jest np. 2 to dotyczy pozycji Koło zębate
JM - jednostka miary
ILOSC - ilość jaka jest przyjęta do pozycji
Co chciał bym uzyskać, mianowicie wyświetlenie na stronie tabeli tab_jeden w formie
Lp , Nazwa pozycji , Ilość na stanie ,
edit:
tak opwinien wyświetlić tabele
1 , Przekładnia , 136szt
2 , Koło zębate , 30szt
3 , Taśmociąg , 6szt
a wyświetla tak:
1 , Przekładnia , 136szt
2 , Koło zębate , 166szt (tutaj ma być 30 ale dodaje wartość z wiersza powyżej czyli 30+136)
3 , Taśmociąg , 172szt (analogicznie jak wyżej powinno być 6 a robi 166 + 6)
itd...
i problem mam z policzeniem i wyświetleniem sumy pozycji, jeżeli w tabeli tab_dwa mam tylko jedną pozycję powiązaną z tab_jeden nie ma problemu ale schody zaczynają się gdy przyjęć jest więcej niż jedno.
Pierwsze co to sprawdzam ile mam przyjęć w tab_dwa dla konkretnej pozycji z tab_jeden
$wynik_szcz_mag = mysql_query ("SELECT * FROM tab_dwa where id_pow='$id' AND lokalizacja='$przypisany_magazyn_uzytkownika' ;");
jeżeli jest więcej niż jeden to:
if($id == $id_pow AND $ile_pozycji_do_zliczenia > 1 ){//jezeli jest przyjete wiecej niz 1 to sumuje pozycje $stan_suma+=$faktyczny_stan; // i tu sie zapetla i liczy suma do sumy z poprzenimi liniami !!!!!!!!!!!!! $ilosc_jest = $stan_suma; }
I to mi działa prawidłowo tylko przy pierwszej wyświetlonej linii, przy kolejnych suma jest wyświetlana rosnąco, czyli nie zlicza każdej linii z osobna tylko dodaje to co jest w linii + to co jest w linii powyżej, oczywiście ten kod leci w pętli.