Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przetrzymywanie wyników losowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
WujekDawidus
Witam !
Chciałbym spytać jak zrobić by wylosowany automatycznie wynik powtarzał się np przez następną godzinę.?
bostaf
Bez kodu tylko algorytm:
Jeśli zapisujesz wynik losowania w bazie, to zapisuj go razem z czasem losowania. Każdą próbę losowania weryfikuj z czasem wyniku obecnego w bazie. Jeśli czas <= 1 godzina to wyświetlaj zapisany wynik, w przeciwnym razie generuj nowy wynik losowania.
bpskiba
HEH.....
Dołączę się do pytania smile.gif
Jak sprawić by wynik losowania totolotka powtarzał się co 23 miesiące yahoo.gif
Wybacz Kolego, ale nie mogłem się powstrzymać. Swoją drogą może admini rozważą dodanie działu "mydelniczka" do tutejszego forum w celu odprężenia cap.gif
WujekDawidus
Mam coś takiego

1. $data_now = date("Y-m-d");
  2. $time_now = date("H:i:s");
  3.  
  4. $add_b = mysql_query("INSERT INTO $tabela_b SET id='Id użytkownika', wynik='$wynik', data='$data_now', godzina='$time_now'");

Wynik jest losowany!
Jak mam teraz zrobić żeby wynik ten był wyświetlany przez godzinę dla danego użytkownika, a jeśli ta godzina minie to jak ten użytkownik wylosuje inny wynik to żeby został on zastąpiony questionmark.gifquestionmark.gif?
bostaf
Przy wciśnięciu przycisku losowania, musisz najpierw sprawdzić, czy minęła jedna godzina od ostatniego losowania. Dla struktury tabeli jaką sobie wybrałeś, możesz to zrobić na przykład takim zapytaniem:
  1. SELECT
  2. IF(unix_timestamp() - unix_timestamp(concat_ws(' ',DATA, godzina)) > 60 * 60, 'tak', 'nie') AS godzina_minela
  3. FROM $tabela_b WHERE id = '$id_uzytkownika'

Wynikiem tego zapytania będzie jeden rekord z jedna kolumna o nazwie "godzina_minela" i polem o wartości "tak" jeśli minęła godzina od ostatniego losowania, lub "nie" w przeciwnym wypadku. Tą informację potraktujesz jako warunek do wylosowania nowego wyniku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.