nie wiem dlaczego ale wszystkie znaki diakrytyczne zamienia mi na polskie bez ogonków tj. ±->a, lecz problem tkwi w tym, że wszystkie prócz `Ó`, `ó` s± zamieniane.
Co zrobić by także ta literka była zamieniana na `o` ?
Drugi problem to taki iż, gdy zaznaczam pewien plik .mp3 to mi go nie uploaduje gdyż jest to mp3 a inny także mp3 to wogóle psuje mi działanie skryptu bo następuje zero reakcji ze strony skryptu.
Od czego zależy to czy skrypt zadziała i wy¶wietli bł±d a kiedy nie ?
<form action="" method="POST" enctype="multipart/form-data"> <input type="file" name="img[]" multiple="multiple" /> <input type="submit" name="wyslij" value="UPLOAD"> </form> <?php /* function clear_name( $str, $replace = "" ){ // konwersja znaków utf do znaków podstawowych $str = iconv('UTF-8', 'ASCII//TRANSLIT', $str); // Niektóre francuskie i niemieckie litery pozostawiaj± po takiej konwersji (jak powy?ej) // dodatkowe znaki. Poni?sze dwie linijki te znaki wycinaj± $charsArr = array( '^', "'", '"', '`', '~'); $str = str_replace( $charsArr, '', $str ); $return = trim(ereg_replace(' +',' ',preg_replace('/[^a-zA-Z0-9\.]/','',strtolower($str)))); return str_replace(' ', $replace, $return); } //echo clear_name('ˇĘĆŁÓѬŻ.JPG'); */ function clear_name($nazwa){ $plik_nazwa = $nazwa; //$plik_nazwa = preg_replace("@'@", "", $plik_nazwa); //$plik_nazwa = preg_replace("@&@", "", $plik_nazwa); //male znaki diakrytyczne //duze znaki diakrytyczne //$plik_nazwa = strtr($plik_nazwa, "\xA5\x8C\x8F\xB9\x9C\x9F", "\xA1\xA6\xAC\xB1\xB6\xBC"); //$plik_nazwa = strtr($plik_nazwa, "\xA1\xA6\xAC\xB1\xB6\xBC", "\xA5\x8C\x8F\xB9\x9C\x9F"); return $plik_nazwa; } function check_ext($name){ $ext=clear_name($name); return $ext; } $dir='upload'; $max_rozmiar=3072000; $licz=0; $istnieje=0; for($i=0; $i<$ile; $i++){ //echo''.$i.' '.$_FILES['img']['name'][$i].'<br/>'; if($_FILES['img']['tmp_name'][$i]!='' AND is_uploaded_file($_FILES['img']['tmp_name'][$i]) AND $_FILES['img']['size'][$i]<=$max_rozmiar AND in_array(check_ext($_FILES['img']['name'][$i]),$whitelist)){ move_uploaded_file($_FILES['img']['tmp_name'][$i], "upload/".clear_name($_FILES['img']['name'][$i]).""); $licz++; }else{ } }else{ $istnieje++; } } $nieodpowiednie=$ile-$licz-$istnieje; echo ' <br /> Wszystkich plikow: '.$ile.'<br /> Wgranych pomyslnie: '.$licz.'<br /> Juz istniejacych: '.$istnieje.'<br /> Nieodpowiednich plikow: '.$nieodpowiednie.'<br /> '; } ?>