Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL] podgląd zapytań do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kristaps
Witam, próbuję napisać mały generator html - dokładniej, aukcji allegro. Dostałem zgodę od hurtowni, na wykorzystywanie ich materiałów, ale mam jeden problem. Ich dane opierają się na dużej relacyjnej bazie danych. Ogromna ilość tabel, praktycznie nie do ogarnięcia na pierwszy rzut oka. Czy jest możliwość podejrzenia zapytań MYSQL w ich internetowym katalogu, ewentualnie programie?

markonix
Nic nie podejrzysz smile.gif chyba że chcesz hackować wink.gif

Nie za bardzo rozumiem problemu? Chodzi o strukturę relacji? Są aż tak skomplikowane? Może jakiś schemat bazy danych mają? Dokumentacje?
kristaps
Ok 80 tabel, każda składa się z innych danych. Załóżmy, że informacje, których potrzebuję, są trzymane w połowie, także to i tak bardzo skomplikowana relacja - przynajmniej jak dla mnie.

O dokumentacji niestety nie ma mowy. Szkoda, myślałem, że jest jakiś sposób.
bostaf
Fajny temat. Nie zniechęcaj się kristaps. Skoro hurtownia udostępniła Ci bazę i poprosiła o napisanie generatora aukcji, to równie dobrze może udostępnić kod, który zarządza ich katalogiem. Z samej bazy rzeczywiście za dużo się nie dowiesz. Jako potencjalny wykonawca jakiejś usługi, masz prawo poprosić klienta o wszystkie materiały, które są niezbędne do zrealizowania zamówienia. Poproś hurtownię o udostępnienie kodu katalogu. Jeśli udostępnią to jesteś w domu, jeśli nie to szukaj następnego klienta.
kristaps
Cześć Bostaf, niestety to nie do końca to, na co wygląda. Robię to w ramach pracy dla mojego szefa, to b. mała firma, a ja chyba niepotrzebnie się wychyliłem. Hurtownia udostępniła bazę, ale kodu nie. Tym bardziej, że nie jest odpowiedzialna za napisany program. No i w efekcie zamiast robić swoje, dostałem takie zadanie.

Wystawianie aukcji, a w zasadzie przygotowanie samej treści z zastosowaniem, odpowiednie sformatowanie tekstu i przedstawienie ich chociażby w postaci tabelkowej jest bardzo żmudne. Boss sporo się ubiegał o zgodę, także raczej mi nie odpuści.

Cóż, skoro nie ma metody, pozostaje mi oblepić ścianę wydrukowanymi tabelami i szukać powiązań wink.gif ...
uupah5
poproś ich o czasowe włączenie logowań zapytań do bazy. ponieważ obniży to performance pewnie wskazane w okresie małego obciążenia.
taki log, powiedzmy dwugodzinny, powinien już być solidnym materiałem do analizy.
możesz dać bossowi alternatywę - dostarczy logi albo niech liczy się z dłuższym wykonaniem zadania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.