Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Zasięg zmiennej i zliczanie znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kristaps
Witam, mam taki mały problem. Chciałbym móc wyświetlić liczbę znaków z pętli. Jednak nie ostatniego rekordu, a całości.

1. $pozostalo = 65535 - strlen($tresc2);
  2.  
  3. echo "Długość opisu: " . strlen($tresc2) . " Pozostało Ci " . $pozostalo . " znaków!<hr />";
  4.  
  5. global $tresc2 = '';
  6. while ($row = ibase_fetch_assoc($sth)) {
  7.  
  8. $tresc2 .= "<td>" . $row["cos"] . "</td>" . "<td>" . $row["co2"] . "</td>" . "<td>" . $row["cos3"] . "</td>";
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  

Pozostaje też kwestia zasięgu zmiennej - wyświetlanie wyniku pętli przed pętlą. O czym zapominam?

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam.
IProSoft
Trochę mało kodu bo nie wiem czy to wszystko jest w pętli, czy tylko jest ta pętla.
Jeśli jedna to zliczać długośc powinieneś po while, nie przed.

1. $tresc2 = '';
  2. while ($row = ibase_fetch_assoc($sth)) {
  3.  
  4. $tresc2 .= "<td>" . $row["cos"] . "</td>" . "<td>" . $row["co2"] . "</td>" . "<td>" . $row["cos3"] . "</td>";
  5.  
  6. }
  7. $pozostalo = 65535 - strlen($tresc2);
  8. echo "Długość opisu: " . strlen($tresc2) . " Pozostało Ci " . $pozostalo . " znaków!<hr />";
kristaps
To właśnie ta pętla. No i właśnie stąd moje pytanie, czy da się wyświetlić wynik pętli przed pętlą. Wiem, że to może nielogiczne, ale jestem ciekaw czy to wykonalne.
nospor
Nie, to nie jest wykonalne ani logiczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.