Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL czy PostreSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
mitring
Cześć,

aktualnie jestem na kompletowaniu jakie technologie będą użyte w moim projekcie smile.gif chcę zrobić na średnio skomplikowany portal dla konkretnej grupy ludzi. I teraz mam pytanie czy pozostać przy MySQL (InnoDB) czy przenieść się na samym początku na Postgresa. Dość sporo jest relacji dlatego szybkość jest dla mnie istotna oczywiście. Po przeczytanie wątku MySQL vs. PostreSQL skłonny jestem przenieść się na postgresa ale chcę zasięgnąć opini ludzi, którzy mają na codzień styczność z dużymi projektami i podpowiedzą smile.gif

I przy okazji ... do mysql'a używam MySQL Workbench 5.2 CE oraz czasami HeidiSQL a do Postgresa wystarczy w zupełność pgAdminIII czy używacie czegość innego najlepiej darmowego smile.gif ?

Pozdrawiam
Piotrek
piotrala
Zadaj sobie ważne pytanie: w jaki sposób zrealizujesz wyszukiwarkę na stronie (i czy w ogóle ona będzie potrzebna).
Pod kątem wyszukiwania danych tekstowych, PostgreSQL bije na głowę MySQL. Można mu wgrać zasady odmiany wyrazów języka polskiego i wtedy wyszukiwanie wygląda naprawdę fajnie (jak wpiszesz "rower", to znajdzie Ci wyrazy takie jak "rowerem", "rowerzysta" i tak dalej).
W MySQL, o ile się orientuję, wyszukiwanie pełnotekstowe jest tylko na silniku MyISAM (i to kiepskie, bo wyszukuje wyłącznie całe tokeny, bez odmiany wyrazów; nie potrafi filtrować HTML-a itd.). W InnoDB nie ma takiej funkcji, aż do wersji MySQL 5.6.4, gdzie w końcu się pojawiła...
Oczywiście możesz też użyć zewnętrznego silnika do wyszukiwania, np. Lucene albo po prostu Google Custom Search wink.gif

Nie jestem na bieżąco odnośnie porównania wydajności MySQL vs PostgreSQL... ale ja bym raczej skupił się na funkcjach obu baz danych, zwłaszcza jeśli chodzi o zapewnienie spójności bazy (transakcje, klucze obce, ograniczenia itd.). Do zapewnienia wydajności i tak warto jest używać jakiegoś systemu cache, na przykład [i]memcached[i] albo po prostu zapisywać obrobione dane w plikach na dysku.
Ja na co dzień utrzymuję miejski serwis internetowy, mający około 15-20 tys. wejść dziennie. Działa na MySQL, bo wszyscy programiści są do niego przyzwyczajeni wink.gif Wszystkie ramki HTML-owe cache'ujemy w plikach na dysku. Zanim wprowadziliśmy taki prosty cache, notorycznie przekraczaliśmy wskaźniki zużycia czasu serwera w NetArt.

MySQL Workbench wyciął mi kiedyś niezły numer... Narysowałem sobie pięknie wszystkie tabelki, nazwałem pola, narysowałem relacje... Potem zamknąłem program, chciałem ponownie otworzyć ten sam plik i za nic w świecie nie dało rady. HeidiSQL od wersji 6 jest świetny. A pgAdminIII ma wszystkie funkcje, jakich potrzebowałem przy Postgresie.

Zależy też, jak wrażliwe są dane, które będziesz przechowywać...
Do zwykłego serwisu z newsami i postami użyłbym MySQL, ale np. do systemu faktur wolałbym PostgreSQL.
Niktoś
Tutaj masz fajnie porównane bazy danych:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of...agement_systems

Wystarczy spojrzeć na zielone okienka, aby stwierdzić, że PostgreSQL jest bardziej wypasioną bazą danych niż MySql.
Jednakże pod względem szybkości jest wolniejsza.Zdecydowanie można powiedzieć ,że PostreSql jest tutaj lepszą bazą lecz kosztem szybkości.
mitring
Czyli pozostanę przy MySQL, bo to co chcę wykonać to MySQL spełnia moje oczekiwania ... a jak będzie bardziej coś skomplikowanego wtedy będę myślał o przejści na inny silnik.

Dzięki za odpowiedzi smile.gif
uupah5
dla typowych zastosowań web aplikacji funkcjonalności jakich brakuje w mysql nie mają większego znaczenia. ilu z forumowiczów czuje potrzebę posiadania indeksu na wyrażeniu?
po przejęciu mysql'a można było się zastanawiać jak będą się toczyły jego dalsze losy ale pojawiające się nowości rozwiewają obawy. mysql się rozwija i to w dobrym kierunku.
osobiście chciałbym mieć w mysql takie partycjonowanie jak w oracle, więcej mechanizmów bezpieczeństwa (obecnych chociażby w postgresqlu. ale mimo to często i chętnie sięgam po mysql, szczególnie z silnikiem innodb plugin.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.