Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Sprawdzanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ghastblood
Witam,

mam taki problem jak sprawdzać rekordy. Mam rekord z wynikami i chciał bym żeby było coś takiego jak kolizja czyli jak ktoś ma wynik 90 to zaznaczy mi te osoby na czerwono i będę mógł określić kto jest 1 a kto 2 i dodać uwagi dlaczego tak a nie inaczej:)
ciekawskiii
a co zrobiles juz?
ghastblood
wyświetlanie wyników, baze danych i cały czas zastanawiam się jak sprawdzać te wyniki w przypadku rejestracji to zapytanie wyglądało by tak
  1. $result = mysql_query("SELECT * FROM users WHERE user_login='$login'");
sprawdza z form dane i porównuje z rekordem user_login lecz jak zrobić takie porównanie na stronie gdzie już są wyświetlane dane z bazy danych.
Czy może lepiej sprwadzać przy wprowadzaniu danych i jak są takie same wyniki to przenosi do innego formularza gdzie są dane z mysql i dane które prowadzam ?
vifus
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale zrób tak samo jak przy rejestracji i

sprawdzaj normalnie

1. if ($result['kolizja']=='90') {
  2.  
  3. echo '<div id="czerwony">Tekst na czerwono</div>';
  4.  
  5. }
  6. else {
  7.  
  8. echo 'normalny tekst';
  9.  
  10. }
  11.  
  12.  

a z dodawaniem uwag to możesz robić analogicznie do tego, co na górze:

<a href="dodaj_uwage.php?id=$result['id']">Dodaj uwagę</a>

ciekawskiii
jezeli juz wyswietlasz na stronie rekordy to w petli wystarczy zrobic warunek, np.
  1. if($wynik==90)
  2. {
  3. $tlo_kolor='red';
  4. }else{
  5. $tlo_kolor='blue';
  6. }

nie wiem czy o to Ci chodzilo
ghastblood
no dobrze ale ja wyświetlam dane w pętli a przedział wyniku może być od 1-100 to muszę zrobić 100 instrukcji warunkowych questionmark.gif

chodzi mi o to żeby tekst był czerwony jak 2 rekordy są takie same np 2 adresy emial.
Dominator
Post do usunięcia.
vifus
Przecież napisałeś, że interesuje Cie tylko liczba 90, a co do sprawdzania 2 takich samych to już było mówione - podajesz dane do formularza, odbierasz je - zapytanie do bazy i sprawdzasz..
ghastblood
z tym wynikiem to miał bym przykład interesuje mnie cały przedział ale robienie 100 if mija się z celem więc zostaje sprawdzanie w locie prze formularz.
vifus
Masz masę możliwości - możesz np. sprawdzać jednym zapytaniem - zwiększając liczbę, tylko to potrwa chwilę.
ghastblood
pliki będą używane tylko na localhost wieć nie powinno to trwać aż tak długo mógł bym rozwinąć jak takie zapytanie miało by działąć ?
vifus
Coś takiego

1.  
  2. <?php
  3.  
  4. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM nazwatabeli") or die('Błąd');
  5.  
  6. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  7.  
  8. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  9.  
  10. if ($r['kolizja']=='90') {
  11.  
  12. echo '<div id="kolor_czerwony">Kolizja</div>';
  13. }
  14. }
  15.  
  16. }
  17.  
  18.  
  19. ?>
ghastblood
no tak to sprawdza wynik == '90' jak już mówiłem chodzi mi o przedział od 0-100. A jak by zrobić to na pętli FOR która będzie się powtarzała 100 razy i wtedy mogło by być $r['kolizja']=='$i++' dobrze myśle ?
vifus
@@

No tak, zamotałem się trochę to co podałeś ze zwiększaniem o jeden, co każde powtórzenie pętli to będzie najlepsze, nie patrz na to, co podałem wcześniej, bo to nie jest to, o co Ci chodzi.
ghastblood
niestety nie moge sobie z tym poradzić nie wiem dlaczego nic chce działać. Program potrzebuje na sobotę a tego nie mogę zrobić.

powinno to wygladać tak:

1. Nazwisko Imie 90<- czerwone
2. Nazwisko1 Imie1 90<- czerwone
3. Nazwisko2 Imie2 89<- czarne

1. if($r['kolizja'] == 90){
  2. }

zwróci tylko:

1. Nazwisko Imie 90<- czerwone
2. Nazwisko1 Imie1 90<- czerwone

a chodzi mi o pełną liste
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.