Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Czy te zmienne się nadpisze?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pusiekqwe
Zrobiłem kod sprawdzania id i wyświetlania go. Własnie chce żeby wyglądał tak jak teraz czyli przypisanie $id do geta. Jednak czytałem kiedyś o nadpisywaniu zmiennych. Nie wiem czy taki kod jest bezpieczny i czy da się nadpisać tutaj zmienną tak, aby wyświetlić ją z tagami HTML. Jeśli ten skrypt ma błąd to jak nadpisać to w takim przypadku?

1. <?
  2. $id = strip_tags($_GET["id"]);
  3. if(isset($id)) {
  4. echo("Twoje id to $id");
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo("Nie ustawiles id");
  9. }
  10. ?>

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Watt
Strip tags powinno usunąc tago HTMLowskie, nie wiem co masz na myśli mówiąc, że on jest bezpieczny. Problem zaczyna się jak masz to połączone z bazą (np.mysql)
Majkelo23
  1. echo "Twoje id to ".$id."";

O to chodzi?
pusiekqwe
Właśnie czytałem o nadpisywaniu zmiennych. Chodzi o metodę z tego;
http://www.uw-team.org/videoarty_security.html

Część 12
Rysh
Cytat(pusiekqwe @ 28.05.2012, 21:15:52 ) *
Zrobiłem kod sprawdzania id i wyświetlania go. Własnie chce żeby wyglądał tak jak teraz czyli przypisanie $id do geta. Jednak czytałem kiedyś o nadpisywaniu zmiennych. Nie wiem czy taki kod jest bezpieczny i czy da się nadpisać tutaj zmienną tak, aby wyświetlić ją z tagami HTML. Jeśli ten skrypt ma błąd to jak nadpisać to w takim przypadku?

1. <?
  2. $id = strip_tags($_GET["id"]);
  3. if(isset($id)) {
  4. echo("Twoje id to $id");
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo("Nie ustawiles id");
  9. }
  10. ?>

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Tutaj nie ma niczego niebezpiecznego. Jeśli $id to zawsze integer to może rzutuj tą zmienną na inta?
IProSoft
Zamiast:
  1. $id = strip_tags($_GET["id"]);

daj
  1. $id = intval($_GET["id"]);

a zamiast:
  1. if(isset($id)) {

1. if(!empty($id)) {
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.