Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czym się różni: "memory_get_usage" od "memory_get_peak_usage"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!

Mam pewne pytanie, chcę obliczyć ile mój skrypt zużył pamięci RAM przy danym wczytaniu strony, i tutaj mam pewien problem, gdyż nie wiem czym się różni funkcja: "memory_get_usage" od "memory_get_peak_usage".

Czytałem na PHP.NET, na: http://funkcje.net/view/3/680/index.html i na innych stronach i nie rozumiem czym się różni.
Z tego co wyczytałem to memory_get_peak_usage liczy szczyt użytego RAM (i co to niby znaczy?)

No i.. tak jak mówię, nie rozumiem/nie wiem czym one się różnią.

Byłbym wdzięczny za podanie jakiegoś przykładu/wytłumaczenie mi tego.

@EDIT:
Aha, no i co jeszcze robi pomiędzy (true) gdy się doda, bo wtedy zauważyłem że użycie pokazuje większe wtedy.

Dziękuję z góry,
Pozdrawiam!
Crozin
Masz oficjalnego manuala (memory_get_peak_usage), który już dosyć jasno określa różnicę pomiędzy dwiema funkcjami. Ale gdyby to było mało, masz jeszcze komentarz rozwiewający wszelkie wątpliwości. A gdyby tego jeszcze było mało, to w tym komentarzu masz linka do artykułu wyczerpującego temat już chyba w pełni.

...a wystarczyło spojrzeć do źródła.
Weles
Cytat(Crozin @ 30.05.2012, 00:53:13 ) *
Masz oficjalnego manuala (memory_get_peak_usage), który już dosyć jasno określa różnicę pomiędzy dwiema funkcjami. Ale gdyby to było mało, masz jeszcze komentarz rozwiewający wszelkie wątpliwości. A gdyby tego jeszcze było mało, to w tym komentarzu masz linka do artykułu wyczerpującego temat już chyba w pełni.

...a wystarczyło spojrzeć do źródła.

Ty chyba nie czytałeś mojego posta...
Cytat
Czytałem na PHP.NET, na: http://funkcje.net/view/3/680/index.html i na innych stronach i nie rozumiem czym się różni.
Crozin
No to przeczytaj sobie materiały z php.net (tym razem korzystając ze strony php.net, nie jakiś funkcje.net) jeszcze raz. Masz tam i wytłumaczenie różnicy pomiędzy nimi jak i wyjaśnione działanie argumentu real_usage . A w podlinkowanym artykule na stronie manula konkretne przykłady.
Weles
Cytat(Crozin @ 30.05.2012, 06:41:52 ) *
No to przeczytaj sobie materiały z php.net (tym razem korzystając ze strony php.net, nie jakiś funkcje.net) jeszcze raz. Masz tam i wytłumaczenie różnicy pomiędzy nimi jak i wyjaśnione działanie argumentu real_usage . A w podlinkowanym artykule na stronie manula konkretne przykłady.

Ty naprawdę nie czytałeś co ja pisałem w poście (...)
Pisałem że KORZYSTAŁEM Z PHP.NET "ORAZ - CZYLI PRZECINEK" z Linku który podałem "i na innych stronach".
Po prostu NIE ROZUMIEM tam opisanych tych funkcji, być może dlatego że słabo znam angielskie, albo być może dlatego że słabo jest wytłumaczone, dlatego proszę w temacie o jakąś poradę, przecież nie jestem idiotą żeby zakładać temat jeśli gdzieś indziej jest coś opisane tak żebym zrozumiał..
d3ut3r
kluczowe w tych funkcjach jest słowo peak samo przetłumaczenie powinno dać do myślenia smile.gif

http://www.ibm.com/developerworks/opensour...hp-v521/#N100CE

tutaj mamy fajnie na przykładach wytłumaczone, krótko mówiąc memory_get_usage podaje zużycie pamięci w momencie jej wywołania podczas gdy memory_get_peak_usage podaje szczytowe / maksymalne zużycie pamięci. Prościej chyba nie da się tego opisać smile.gif
Weles
Cytat(d3ut3r @ 30.05.2012, 18:05:31 ) *
kluczowe w tych funkcjach jest słowo peak samo przetłumaczenie powinno dać do myślenia smile.gif

http://www.ibm.com/developerworks/opensour...hp-v521/#N100CE

tutaj mamy fajnie na przykładach wytłumaczone, krótko mówiąc memory_get_usage podaje zużycie pamięci w momencie jej wywołania podczas gdy memory_get_peak_usage podaje szczytowe / maksymalne zużycie pamięci. Prościej chyba nie da się tego opisać smile.gif

No ale ja właśnie nie wiem co znaczy szczytowe zużycie.. :f
Czytałem i PHP.NET i ten link z IBM i te FUNKCJE.NET i wgl. i nadal nie rozumiem ._.

Nie wiem co znaczy to szczytowe/maksymalne.. :f

@EDIT:
Teraz mnie coś łapło, Szczytowe/Maksymalne to oznacza że TYLE w sumie RAMU użył serwer ładując stronę przez DANEGO użytkownika?
johny_s
zapewne maxymalna ilasc pamieci jako zezre skrypt w czasie swojego wykonywania
Weles
Cytat(johny_s @ 31.05.2012, 15:13:52 ) *
zapewne maxymalna ilasc pamieci jako zezre skrypt w czasie swojego wykonywania

Czyli że normalna ta funkcja pokazuje ile w danej nanosekundzie w której została wykonana zużyła ramu?
a ta z Peakiem ile w ciągu wszystkich nanosekund które ładowały się u użytkownika?
phpion
Cytat(Weles @ 31.05.2012, 15:08:37 ) *
No ale ja właśnie nie wiem co znaczy szczytowe zużycie.. :f

Wiesz czym jest aktualne oraz maksymalne zużycie paliwa w samochodzie? Jeśli tak to odnieś to do zużycia pamięci. Jeśli nie - spytaj mamy/taty.
Weles
Cytat(phpion @ 31.05.2012, 15:19:56 ) *
Wiesz czym jest aktualne oraz maksymalne zużycie paliwa w samochodzie? Jeśli tak to odnieś to do zużycia pamięci. Jeśli nie - spytaj mamy/taty.

wiesz, nie mam 10 czy 15 lat (...)
to że bardzo słabo rozumuję, nie znaczy żebyś tak pisał...

Jak mam to niby kuźwa rozumieć Aktualne/Maksymalne ?
Aktualne rozumiem że takie, które zostało użyte przez danego użytkownika,

A maksymalne to niby co to ma znaczyć ?
Takie zużycie jakie maksymalnie mógłby skrypt użyć ?

A gdybym był Mechanikiem, to nie siedziałbym na forum o php..
johny_s
aktualne to te w momencie wywolania funkcji
a maksymalne jakie bylo najwieksze zuzyce ramu od momentu uruchomienia skrypty do momentu w ktorym funkcja zostala wywolana
Weles
Cytat(johny_s @ 31.05.2012, 15:34:13 ) *
aktualne to te w momencie wywolania funkcji
a maksymalne jakie bylo najwieksze zuzyce ramu od momentu uruchomienia skrypty do momentu w ktorym funkcja zostala wywolana

No i teraz rozumiem smile.gif
Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.