Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Jak zoptymalizować Mysql UPDATE?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Weles
Witam!
Zauważyłem że mysql_update bardzo zwiększają czas ładowania mojej witryny, obliczyłem że jedno zapytanie z UPDATE, opóźnia ładowanie strony aż o około 13 milisekund, w czym bez zapytań update cała moja strona ładuje się ok. 7 milisekund..

I tutaj pada proste pytanie, czy da się mysql_query("UPDATE...") jako zoptymalizować? żeby było szybsze?

Obecnie zapytania update piszę tak:

1. mysql_query("UPDATE goscie SET `data`='".date('Y-m-d H:i:s')."', `typ`='0', `typ_id`='0', `account`='$dane[id]' WHERE ip='$_SERVER[REMOTE_ADDR]'");

Pozdrawiam!
desavil
Może użycie PDO?
Weles
@UP:
Chciałbym przyspieszyć zapytania w normalnej wersji mysql, gdyż skrypt który piszę kiedyś prawdopodobnie udostępnię publicznie, i zależy mi na jak największej szybkości.
desavil
Spróbuj tak:
  1. mysql_query('UPDATE `goscie` SET `data`='.date('Y-m-d H:i:s').', `typ`=0, `typ_id`=0, `account`='.$dane[id].' WHERE ip="'.$_SERVER[REMOTE_ADDR].'"');
W date bez ", albo z. Zależy od typu pola.

Samo zapytanie nie jest najważniejsze samo w sobie, trzeba zwrócić uwagę również na schemat bazy, typy pól.
Weles
Cytat(desavil @ 31.05.2012, 21:14:26 ) *
Spróbuj tak:
  1. mysql_query('UPDATE `goscie` SET `data`='.date('Y-m-d H:i:s').', `typ`=0, `typ_id`=0, `account`='.$dane[id].' WHERE ip="'.$_SERVER[REMOTE_ADDR].'"');

W date bez ", albo z. Zależy od typu pola.

Nice!
Dzięki za pomoc, nigdy bym nie wpadł że to tak przyspieszy działanie zapytań, szybkość zapytania spadła z około 13 milisekund, do ok. 6 - 7 milisekund, taki czas już mnie zadowala wink.gif
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.