Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Ckeditor, limity
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kociszp
Witam!

Mam taki problem, że przygotowuje stronkę gdzie każdy użytkownik będzie miał dodawania psotów na swoim koncie przez ckeditor. Chciał bym jednak ograniczyć ilość wgrywanych zdjęć do 100MB dla każdego użytkownika. Ktoś wie jak coś takiego zrobić ?

Z góry dzięki za pomoc.
gogol
osobiscie bym zliczal rozmiar dotychzasowych zdjec usera i sprawdzal czy nowo-uploadowane zdjecie nie przekracza 100 mb.
szczemp
dobrze by było przy każdym dodawanym zdjęciu dopisywać gdzieś do bazy (pliki) rozmiar zdjęcia
na początek ustawić 0 i przy każdym kolejnym dodawać jego rozmiar i to sprawdzać
wiadomo jak zdjęcie się skasuje to trzeba odjąć jego rozmiar
-kociszp-
pisałem pętlę która pobiera pliki i zlicza ich rozmiar za pomocą filesize... co prawda nie mogę znaleźć miejsca gdzie ostatecznie jest wpisywane zdjęcie do folderu
szczemp
zliczanie rozmiaru wszystkich zdjęć przed dodaniem nowego nie jest dobrym pomysłem, bo za każdym razem liczysz to samo
lepiej tak jak napisałem
na początek ustawić gdzieś 0
jak zdjęcie zostanie wgrane (to już do przemyślenia samemu czy przed wgraniem czy po), to do tego 0 dodać rozmiar nowego zdjęcia
potem tą nową wartość sprawdzać czy nie przekracza limitu
jak nie przekracza to można dodawać następne zdjęcie i znowu do tamtej wartości dodać rozmiar nowego zdjęcia i znowu sprawdzać

nie liczysz za każdym razem wszystkich zdjęć tylko dodajesz dwie liczby
gogol
Cytat(szczemp @ 12.06.2012, 09:04:26 ) *
zliczanie rozmiaru wszystkich zdjęć przed dodaniem nowego nie jest dobrym pomysłem, bo za każdym razem liczysz to samo
lepiej tak jak napisałem
na początek ustawić gdzieś 0
jak zdjęcie zostanie wgrane (to już do przemyślenia samemu czy przed wgraniem czy po), to do tego 0 dodać rozmiar nowego zdjęcia
potem tą nową wartość sprawdzać czy nie przekracza limitu
jak nie przekracza to można dodawać następne zdjęcie i znowu do tamtej wartości dodać rozmiar nowego zdjęcia i znowu sprawdzać

nie liczysz za każdym razem wszystkich zdjęć tylko dodajesz dwie liczby

faktycznie - mniej zasobozerny sposob wink.gif nie zapomnij tylko o odejmowaniu rozmiaru przy usuwaniu zdjec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.