Witam,
mam aplikację napisaną w php i częściowo w z javascript. Aplikacja powstawała rok czasu i wydaje mi się, że za około rok czasu będę mógł spróbować ją rozprowadzać komercyjnie. W związku z tym wybiegając w przyszłość mam następujące problemy i pytania:
1. Czy można połączyć aplikację znajdującą się na moim serwerze z lokalną bazą danych MySQL instalowaną przez użytkownika ? - chodzi o to, że ilość danych przechowywanych w bazie przez jednego użytkownika będzie bardzo duża, a także treść danych bardzo poufna i chciałbym się uwolnić zarówno od ciężaru przechowywania tak dużych danych jak i ryzyka, że te dane ktoś wykradnie/usunie/ja usunę/ja wykradnę. Dane będą dotyczyć chorób pacjentów, a także ich danych więc lokalna baza rozwiązywałaby sprawę.
2. Połączenie z taką bazą powinno odbywać się dość pewnie tzn. niezależnie od zmiennego ip, 30 routerów po drodze - może być ewentualnie tak, że przy każdym logowaniu użytkownik wpisuje ip, albo coś, ale najlepiej byłoby gdyby istniało rozwiązanie połączenia bez takich zabiegów.
3. Jeśli powyższe 2 punkty nie są możliwe do zrealizowania, to czy kompilacja php wpływa na wydajność - wymyśliłem, że zamiennie można spróbować instalować na serwerze danego użytkownika / klienta serwer php i bazę danych i instalować u niego skompilowany php.
Co tym sądzicie ? Czy jest to o czym napisałem możliwe, czy lepiej kupić jakiś serwer dedykowany i zainwestować (wydaje mi się, że sporo pieniędzy) w bezpieczeństwo ?