Mam problem z tym , że gdy użytkownik dokonuje zakupu produktu to ciężko stwierdzić czy faktycznie dokonał on płatności za swoje zakupy.
Często jest tak, że użytkownik klika na potwierdź zamówienie i potem rezygnuje z zakupów nie opłacając zamówienia. Tak więc wysyłanie callback do Google Analytics w tym momencie nie jest dobrym pomysłem.

Jeśli chce się mieć pewność, że użytkownik opłacił zamówienie musi on trafić na stronę thank you page , która pokazuje się po dokonaniu płatności. Niestety w praktyce jest tak, że użytkownik nie zawsze jest przekierowany ze strony płatności do strony thank you page. Wynika to albo z tego, że użytkownik sobie to mówiąc kolokwialnie oleje albo nie dotrze tam z innych powodów.

System płatności zazwyczaj komunikuje się potem pomiędzy serwerem wysyłając potwierdzenie w tle opierając się na skryptach w php.

Wobec tego czy gdy dostanę potwierdzenie od operatora płatności czy mogę wysłać jakiś callback do Google Analytics w komunikacji server to server bez javascript ? Chciałbym przekazać do Google chociaż potwierdzenie , że taka transakcja faktycznie została opłacona. Nie chcę bazować wyłącznie na informacjach które są nie obiektywne.

Reasumując :

Wysłanie call back przy potwierdzeniu zamówienia wiąże się z zawyżeniem wyników , gdyż transakcja może zostać porzucona.
Wysłanie call back ze strony thanu page może być zaniżone z racji tego, że użytkownicy nie odwiedzą tej strony.

Zależy mi aby robić callbacki w php tak jak się tor robi śledząc transakcje dla Ecommerce Tracking .