Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem Z Zend Studio 3.5.1. I Php5
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
delta9
witam

zainstalowalem sobie XAMPP 1.4.5 (Apache/2.0.50 (Win32) mod_ssl/2.0.50 OpenSSL/0.9.7c php/5.0.0)

w statusie pisze mi ze mysql database : activated niestety polecenie mysql_connect w skrypcie konczy sie tekstem "Call to undefined function mysql_connect()"

zrobilem jak polecal lunter:

1) z katalogu php (np: c:\php) skopiowac biblioteke libmysql.dll do katalogu system32 (w katalogu windows)
2) wyedytowac plik php.ini (w katalogu windows)
a) Zmienic extension_dir na sciezke do katalogu z rozszezeniami naszego php (np: c:\php\ext).
B) odremowac extension=php_mysql.dll
3) restart serwera

i nadal to samo... co mogle zle zrobic?

------------------------------------------------------------------------

dopisane: (dla uzytkownikow zend studio 3.5.0.)

jednak okazuje sie ze wszystko okej (mysql dziala), problem lezy gdzies indziej

w preferencjach->debug w zend studio mialem ustawione checkbox na PHP5 i wtedy pojawia sie w/w blad

natomiast kiedy przelacze debug w tryb PHP4 wszystko jest okej

czy moge uzywac PHP5 i trybu debug PHP4??
Sh4dow
czegos nie rozumiem, posiadam php5 , mam mysqla, kozystam z zend studio i kozystam z debuggera. Nie wiem co zend ma wpolnego z twoim serverem, On ma swoj wlasny wewnetrzny debugger i nie kozysta z servera. i nie posiadam takich problemow.
delta9
Cytat(Sh4dow @ 2004-08-15 13:04:35)
czegos nie rozumiem, posiadam php5 , mam mysqla, kozystam z zend studio i kozystam z debuggera.

tools -> preferences -> debug -> php Version

probowales odpalac prgramy uzywajace mysql'a zarowno ustawione na PHP5 jak i na PHP4? jezeli nie to moze sprobuj, u mnie na ustawieniu PHP5 wysypuje sie ze call to ..... natomiast na ustawieniu PHP4 wszystko dziala
davidD
Przy debugowaniu w PHP4 dziala MySQL, poniewaz jest on domyslnie wlaczony w tej wersji.
W PHP5 trzeba go uruchomic jako rozszerzenie.

Dla Zend Studio 3.5.1:
edytujesz plik Zend/bin/php5/php.ini i dodajesz do niego uruchamianie rozszerzenia MySQL:
Kod
extension_dir="d:\programy\php\ext"; sciezka do katalogu z rozszerzeniami
extension=php_mysql.dll

I to wlasciwie wszystko biggrin.gif
delta9
wlasnie o to chodzilo - wielkie dzieki !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.