Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] formularz i unikalny kod
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ASTE
Witam,
chciałbym stworzyć formularz ( w zasadzie już mam) jedynie co potrzebuje utworzyć pole w którym osoba wypełniająca będzie musiała podać swoj kod.
chodzi mi o to by sprawdził czy ten kod istnieje w bazie (może być mysql lub plik textowy - nawet wolałbym) i jeżeli istnieje to umożliwił wysłanie formularza i jednocześnie ten kod wykasował z bazy kodów. listę kodów wygeneruje sam...
krzywy36
i gdzie problem? wyciągasz z bazy rekordy gdzie kod = kod_podany_przez_uzytkownika, za pomoca mysql_num_rows sprawdzasz ile jest rekordów (jeden lub zero) no i dalej z górki.
ASTE
no dobra ale właśnie dlatego dałem do do przedszkola (żłobka nie ma) bo nie wiem jak to zrobić smile.gif
a jakby to nie był problem to bym nie pisał smile.gif
Posio
Chłopie, ty nie chcesz się nauczyć, bo co zrobić dostałes odpowiedź wyżej. Jeśli chcesz gotowy kod to inny dział ew możesz napisać do mnie na priv.
Rysh
Cytat(krzywy36 @ 25.06.2012, 12:39:50 ) *
i gdzie problem? wyciągasz z bazy rekordy gdzie kod = kod_podany_przez_uzytkownika, za pomoca mysql_num_rows sprawdzasz ile jest rekordów (jeden lub zero) no i dalej z górki.

A nie lepiej wysłać żądanie wykasowanie rekordu WHERE kod="kod_usera" i sprawdzić ile usunęło? Jeżeli usunęło 1 kod, zezwolić na dalszą część kodu.
Bo w Twoim przypadku robisz dwa zapytania, jak można obejść się tylko jednym.

Zamiast pobierać a potem kasować, wystarczy od razu skasować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.