Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienne z formularza traktowane jako zwykłe zmienne bez przedrostka _POST lub _GET
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Polik
Witam! Mam pytanie, nie pamiętam jak to się robiło i w googlu coś nie mogłem tego znaleźć. Jak wymusić na PHP aby odwoływać się do zmiennych z formularza np $_POST['zmienna'] lub $_GET['zmienna'] jak do zwykłych zmiennych czyli np. $zmienna?

Pozdrawiam!
Shido
register_globals
ale takie odwoływanie się do bezpiecznych nie należy.
thek
Poza tym extract, ale nie wiem czy o to loto wink.gif
Polik
Tak, to register_globals. Dzięki za pomoc!
SmokAnalog
Zapomnij o register globals.
lukaskolista
ani extract(), ani register_globals()
Mephistofeles
Nie stosuj tego. To zły nawyk z dawnych czasów. W ostateczności możesz użyć extract, ale tylko, gdy skrypt tego wymaga. Nie pisz nic nowego korzystającego z register_globals.
thek
Zgadzam się z Mephistofelesem: choć sam wspomniałem extract jako możliwość, to uważam to złe rozwiązanie bo zaciemnia kod. Choć i tak o niebo lepsze niż register_globals. Poza tym trzeba uważać, ponieważ mogą zaistnieć zmienne o tej samej nazwie i będzie klops. Dlatego osobiście jeszcze nigdy extract nie używałem, choć spotkałem w skryptach, które poprawiałem. Jeśli jednak musi tak być to już wolę ten extract, niż register globals włączać i tylko dlatego o tym wspomniałem, by pokazać jakąś alternatywę dla nich.
irmidjusz
extract() TO ZŁO
register_globals TEŻ
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.