Sasuke Uchiha
10.07.2012, 20:04:29
Witam chciałbym zrobić coś takiego że gdy użytkownik wybiera np Counter Strike 1.6 to po przeładowaniu zostaje domyslnie ustawiona opcja wybrana czyli Counter Strike 1.6 nie za bardzo wiem czy tak się da i czy to już nie jest czasem AJAX którego się nie chcę tykać ;<
<select selected="2" onchange="self.location.href = this.value" style="border-color: #000000; border-width: 1px; border-style: solid; background-color: #ffb900;" name="cat">
<option name="1" value="index_test.php?site=article&&acat=all">Wszystkie</option>
<option name="2" value="index_test.php?site=article&&acat=cs16">Counter Strike 1.6</option>
<option value="cs16">Counter Strike 1.6</option>
</select>
peter13135
10.07.2012, 20:09:13
<option selected=""></option>
Damonsson
10.07.2012, 20:16:18
To chyba już musisz zaangażować do tego sesje. Albo cookies, jak ma być nadal wybrane po zamknięciu przeglądarki i otwarciu kiedyś tam.
O ile dobrze, zrozumiałem co chcesz osiągnąć.
Sasuke Uchiha
10.07.2012, 22:40:51
Nie kumaci w danym momencie żeby została ta opcja którą wybrało nie cofało do poprzedniej domyślnej a jak wczyta od nowa strone to znowu kategorai WSZYSTKIE domyślna oO
thek
10.07.2012, 23:00:08
Czyli dobrze podpowiadają. Musisz w jakiś sposób zachować informacje o wybranej opcji. Może to być sesja, z której można odczytać wybór, może to być także po stronie usera w cookies, albo i choćby już html5 zaprząc i storage użyć, ze wskazaniem na sessionStorage.
Sasuke Uchiha
10.07.2012, 23:02:40
no ok to jak to jest zrobione że gdy klikam w opcję 2 lub 3 to następuje akcja a gdy klikam w opcję 1 to nic się nie dzieje ?... przecież to bez sensu żeby nie dało się wybrać pierwszej opcji gdy ktoś np wybierze 3 i chciałby wrócić do 1
thek
11.07.2012, 18:29:35
Popatrz na kod... zobacz co się dzieje. Dla zdarzenia onchange elementu SELECT następuje zmiana href na tę, która jest jako value wybranej opcji. Zobacz co jest jako value tych opcji i pomyśl. Dwie pierwsze to wywołanie strony z odpowiednio ustawionym GET. Ostatnia opcja jest "walnięta", więc gdzie niby miało się przeładować... Masz na stronie adres cs16? Bo przecież takie jest value dla ostaniej opcji, które próbuje się załadować poprzez js zdarzeniem onchange
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.