Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system poleceń, podobnie jak groupon (poleć -> zarób)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pablo_83
Witam,
mam serwis, który oferuje zakup kuponów rabatowych coś a'la groupon. Muszę dorobić do niego system polecający zakupy.

Jeśli ktoś poleci daną ofertę a odbiorca dokona jej zakupu polecający dostaje profity. Właśnie nie wiem jak się do tego zabrać.

Myślałem żeby zrobić tabelkę, w której będę miał min:
- id_polecającego
- email_odbiorcy (osoby której polecamy)
- id_oferty

Email jest unikatowy więc możemy założyć że jeśli ktoś robi zakup i email istnieje w tabeli to wg id_polecającego przyznajemy profity polecającemu.
System taki jest słaby, ponieważ mogę samu sobie wysłać polecenie na drugiego maila i dokonać zakupu (co w efekcie da mi kupon i profity na drugim koncie).

Czy wie ktoś może dokładnie jak jest to np. na grouponie rozwiązane?

Czy może zrobić system tylko dla nowych użytkowników? Tylko co generować linka i przez wejście z tego linka dodawać profity? Linka trzymać w bazie? Nie za bardzo mogę wpaść na sensowne rozwiązanie tego. Ma ktoś jakieś propozycje?

franki01
Odwieczny problem sprawdzania multikont oraz samo-poleceń smile.gif Pozostaje porównywanie numerów sesji, adresów IP, zestawów IP-przeglądarka. Użytkownik polecający oraz ten nowy w przypadku wykrycia przez skrypt podejrzenia, mogą dodawać się do jakiejś tabeli i tam ręcznie weryfikujesz na podstawie logów, czy faktycznie to ta sama osoba. Niestety na to nie ma uniwersalnego sposobu, a ogarnięta osoba ze zmiennym IP (albo listą serwerów proxy high-anonymous) poradzi sobie z takimi haczykami i polecać będzie sama siebie.
pablo_83
napotkałem jeszcze jeden problem, co zrobić w przypadku:

użytkownik a poleca kupon użytkownikowi b
użytkownik c poleca kupon użytkownikowi b

teraz jak sprawdzać polecającego, w sensie tylko jeden polecający może dostać bonus (ponieważ bonus przyznawany jest tylko przy pierwszym zakupie poleconego)?
robić to po dacie? pierwszy polecający dostaje bonus ?
franki01
Nie wiem gdzie zapisujesz dane o osobie polecającej, ale wystarczy na to jedno ciasteczko albo jedno pole w bazie danych. Osobiście wolę dodawać poleconego wg ostatniego linku polecającego, na który kliknął.
Chodzisz po internecie, wchodzisz na stronę, klikasz na link polecający. Patrzysz - "o fajna strona, ale nie mam czasu" i wychodzisz. Chwilę później trafiasz na inny link i de facto dopiero na nim się rejestrujesz. Nadpisuj ID polecającego (w ciasteczkach albo bazie danych), jeżeli link referencyjny jest poprawny. Przy zamówieniu pobierasz to ID i masz ostatniego polecającego.
wNogachSpisz
Pytasz (chyba) o fingerprinting przeglądarki.
Bardzo interesujący temat w którym mam - nie chwaląc się - trochę doświadczenia.

http://trac.webkit.org/wiki/Fingerprinting

http://samy.pl/evercookie/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.