Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak zrobić aby parametry w funkcji były opcjonalne?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ziomuś
Jak w temacie, jak zrobić aby np. podanie ostatniego argumentu w funkcji było opcjonalne i jego niepodanie nie zwracało ostrzezenia przy wyswietlaniu bledow? z góry dziekuje za odpowiedzi
melkorm
Manual
piotrex41
Po prostu sam podajesz domyślną wartość, a opcjonalnie można nadpisać domyślną wartość przez podanie innej wartości.
Kod
function asd($a, $b, $c = 'opcjonalne')
{
  //funkcja
}
thek
To jest dobre podejście, ale ja osobiście preferuję inne. Wszystkie obowiązkowe daję normalnie, ale opcjonalne przesyłam jako tablicę. Nie mam więc makabrycznej ilości parametrów. Albo pusta tablica gdy brak opcjonalnych, albo z określonymi kluczami. Wiem, że to przy podpowiadaniu w IDE nie jest dobre, ale mając czasem masę parametrów opcjonalnych średnio fajnie to wygląda. Prościej na pewno je ustawiać gdy nie znamy miejsca na liście parametrów, no i poza tym nie zastanawiamy się jakie wartości wstawiamy we wszystkie parametry między ostatnim wymaganym a tym opcjonalnym i czy jest jakaś wartość neutralna, która jest tożsama z domyślną, bądź uznawana za brak podania tego parametru (w tej roli wstawia się często NULL, ale nie jest to reguła). Posłanie wszystkich opcjonalnych jako tablica jest o wiele mniej kłopotliwe i wiąże jedynie z ewentualnym sprawdzeniem wystąpienia określonego klucza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.