Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript]Automatyczne przewijanie w dół diva.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GoOx
Cześć,
mam powien problem otóż zrobiłem shoutbox który działa bardzo dobrze, nie trzeba przeładowywać strony. Ale gdy napiszmy nową wiadomośc trzeba jechać paskiem/scrollem w dół a więc zastosowałem coś takiego:

1. var myDiv = $("#sb");
  2. myDiv.animate({ scrollTop: myDiv.attr("scrollHeight") - myDiv.height() }, 3000);
  3. }

Działało. Ale gdy napiszemy nowa wiadomość trzeba było znów jechac paskiem na dół. To dało tyle ża po przeładowaniu strony pasek był na samym dole a a jk to wykonać aby to było odbywane samoczynnie? aby wraz z nową wiadomością pasek wchodził znów na dół?

Gry zrobię coś takiego pasek leci do góry a jak chce sie przesunąc kurczywie trzyma biggrin.gif
  1. <script type="text/javascript">
  2. function scroll() {
  3. var myDiv = $("#sb");
  4. myDiv.animate({ scrollTop: myDiv.attr("scrollHeight") }, 3000);
  5. setTimeout("scroll()", 100);
  6. }
  7. window.onload = scroll();

Dobra mam coś takiego no niby działa cały czas pasek jest na dole ale jak chcemy przesunąc na górę to się pratycznie nie da.

1. <script type="text/javascript">
  2. function scroll() {
  3. var myDiv = $("#sb");
  4. myDiv.animate({ scrollTop: myDiv.attr("scrollHeight") }, 1);
  5. setTimeout("scroll()", 100);
  6. }
  7. window.onload = scroll();

Przydało by się mierzenie długości scrolla czy coś takiego i porównanie czy się zmienił a potem gdy się zminił to scroll..
Rysh
Myślałeś żeby wyświetlać wiadomości odwrotnie? Na górze nowe?
GoOx
Miałem tak ale wszyscy mylili się gdzie są wiadomości i myśleli że te na dole to było nowe a to były te stare ;p
Rysh
Możesz zrobić jeszcze w ten sposób, że nowe wiadomości mają lekko ciemniejsze/jaśniejsze tło (zależy od layoutu) i po krótkiej chwili robią się normalne (przejście koloru za pomocą ajax) - coś jak na FB.
GoOx
Ale jak to ma się do scrolla? Jeśli chodzi o fb to nie wiem, nie korzystam.
Rysh
Cytat(GoOx @ 20.07.2012, 20:01:01 ) *
Ale jak to ma się do scrolla? Jeśli chodzi o fb to nie wiem, nie korzystam.

Do scrolla ma się nijak, chciałem Ci tylko przedstawić alternatywne wyjście.
W JS niestety nie pomogę, wybacz że Ci zaśmieciłem wątek.
csharp
może ustaw sobie jakiegoś diva i spróbuj przewijać do niego w jquery po odświeżeniu.

zobacz sobie może coś takiego:

http://www.electrictoolbox.com/jquery-scroll-bottom/

tam masz przykład jak to działa.

//i jeszcze jakieś jedno -> bardziej z divem
http://kisdigital.wordpress.com/2009/11/12...ottom-of-a-div/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.