Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zabezpieczyć includowane pliki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
stefan33
Witam
Mam problem zapewne trywialny dla obeznanych osób, ale niestety ja nie orientuję się jak sobie poradzić, mianowicie jak "zabezpieczyc" pliki ktore includuje na strone. Jedyne co mi przychodzi to dodac do wszystkich includowanych plikow ini_set('display_errors', Off).. Prosze o pomoc czy to jest wystarczajace, czy tez powinienem jakos inaczej to robic. z gory dziekuje za odpowiedzi

ps.
a moze cos w .htaccess daloby sie wpisac..
!*!
  1. ini_set('display_errors', Off)

To nie jest zabezpieczenie a wyłączenie pojawiania się błędów.

Co rozumiesz przez includowanie plików? Odczytując GET? To kiepski pomysł. Pokaż kod. Zainteresuj się też patchfile basename file_exists jak również ścieżkami bezwzględnymi itd.
stefan33
wiem, ze to nie zabezpieczenie dlatego napisalem to w "cudzyslowiu" tongue.gif

Nie chodzi mi o $_GET. Chodzi mi o pliki includowane bezpośrednio przeze mnie w kodzie, gdzie np. potrzebuje jeden ten sam plik w kilku podstronach. W tym przypadku ktoś mógłby odgadnąć nazwę takiego pliku includowanego i otworzyć go osobno no i wiadomo, że wyświetliłby się on wtedy kompletnie niepoprawnie
markonix
php prevent direct access
Quantum
w pliku głównym dodaj sobie np. stałą:
  1. define('MAIN', TRUE);

a w includowanym:
  1. ! defined('MAIN') AND exit('Dostęp bezpośredni jest niemożliwy.');

+ regułki w htaccess.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.