mirekgn
23.07.2012, 15:24:41
Witam.
Tworzę aktualnie stronę/aplikację z wykorzystaniem OO PHP. Nie jestem zbytnio doświadczony w pisaniu, czy organizowaniu kodu php i zacząłem składować wszystkie klasy w jednym folderze, co po utworzeniu kilkunastu klas okazało się bardzo nieczytelne w kontekście struktury logicznej projektu. Na codzień programuję w Javie i najwygodniejszym jest dla mnie użycie packages do organizowania klas i importowania ich, czy też samych klas, w razie potrzeby użycia. W php nie udało mi się doczytać aby podobny mechanizm istniał, w google tak samo ciężko mi sklecić odpowiednie zapytanie do wyszukania rozwiązania mojego problemu.
Moglibyście mi poradzić jak organizować klasy w php w folderach i łatwo je includeować? Jak Wy to robicie? BTW jakiej konwencji nazewniczej dla klas najlepiej jest według Was używać?
Pozdrawiam
Crozin
23.07.2012, 15:35:41
Chyba coś słabo szukałeś, bo w PHP od ponad 3 lat dostępne są przestrzenie nazw. Google: PSR-0 (ewentualnie jeszcze PSR-1, PSR-2) - tyle w temacie.
mirekgn
24.07.2012, 11:48:37
Dzięki, poczytam. Nie sprecyzowałem też do końca - bardziej chodziło mi o coś na wzór javovej classpath. Aby odwoływanie się do klasy i jej include'owanie w php nie zależało od położenia pliku/skryptu, w którym korzysta się z danej klasy. Obecnie mam z tym duże problemy, ale to chyba kwestia przejścia bariery java->php
Crozin
24.07.2012, 12:22:06
W PHP również istnieje odpowiednik ClassPath - Google: PHP include path.
Istnieje również odpowiednik ClassLoadera, bo tego szukasz - Google: PHP PSR-0 autoloader, polecam
ClassLoader z Symfony2.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.