bor1904
25.07.2012, 09:03:11
Witam,
Nie wiem czy PHP w czymś sie nada ale może ktoś będzie potrafił podpowiedzieć w czym lub jak można zrealizować taki mechanizm.
Potrzebowałbym aby regularnie np co godzinę skrypt pobierał zestaw danych tekstowych z bazy, tworzył z tych danych plik dzwiękowy (synteza) i dzwoniąc pod odpowiedni numer tel odtwarzał go rozmówcy.
Pewnie idzie to zrealizować na więcej niż jeden sposób ale proszę o podpowiedzi jak Wy byście do tego podeszli ?
pozdrawiam i z góry dzieki
KB
Spawnm
25.07.2012, 09:07:24
erix
25.07.2012, 09:07:27
Na phpclasses widziałem kiedyś klasę pozwalającą sklejać pliki WAVE z sobą.
Z mp3 będzie jeszcze łatwiej; wystarczy, że stworzysz pliki o takim samym bitrate z dokładnością do ramki. Wtedy sklejasz normalnymi operacjami plikowymi.
Ale z tym dzwonieniem, to już raczej nie PHP.
Najprościej
php > text baza > google translate > zapis pliku jako wave > podłączony telefon na partyzanta taśmą klejącą do głośnika (lub bardziej solidnie śrubą) lub czymś w stylu voip (choć to w php nie przejdzie, tzn. trzeba czegoś więcej np. C).
piotr.mroczek
25.07.2012, 11:09:49
do syntezy mowy istnieje api (płatne, ale nie wiem ile) Ivony, a a co do dzwonienia na telefon no to pewnie bez obsługi VOIPa się nie obędzie.
bor1904
25.07.2012, 18:23:53
tzn ja te szczątkowe informacje posiadam/znam że api Ivony lub klejenie plików mp3
wsparcie sie pewnie jakimś bardziej desktopowym językiem typu Java/C/C++ ..(choć może nie koniecznie ..)
zdaje sobie sprawe że skończy się pewnie na VoIP ....
liczyłem na ciut więcej konkretów/pomysłów
erix
26.07.2012, 08:40:50
Jakich konkretów? Sprecyzuj pytanie.
lukaskolista
26.07.2012, 10:06:09
My to mamy zrobione na PHP + VoIP, smiga bez zarzutow.
Jak poprzednicy pisali: syntezator posiadajacy API lub sklejanie plikow dzwiekowych.
Do tego serwer VoIP posiadajacy API. Tutaj akurat jezyk programowania nie ma wiekszego znaczenia, bo cala prace wykonuja zewnetrzne aplikacji, a Ty tylko korzystasz z ich API
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.