Witam,
nie wiem do konca czy umieszczam to w dobrym dziale ale nie potrafilem znalezc nic lepszego. Mam pytanie odnosnie zasady dzialania wyszukiwarek lotow. Jak dzialaja takie aplikacje. Czytalem w internecie, ze dla przykladu expedia, ktora zajmmuje sie rezerwacja i wyszukiwaniem lotow/hoteli/samochodow uzywa "Global Distribution System", ktory jest tworzony przez kilka firm. Jego uzywanie niestety wiaze sie z zakupem odpowiednich licencji na jego uzytkowanie co raz ze jest bardzo drogie, drugie ciezko otrzymac (ponoc przemysl rezerwacji lotniczych jest scisle kontrolowany). A wiekszosc lini lotniczych z tego co zauwazylem nie posiada zadnego API, pozawalajace na korzystanie z ich serwisow przez aplikacje zewnetrzne.
Czy w takim przypadku jedyna mozliwoscia jest zakup GDS? Jak dzialaja popularne wyszukiwarki globalne (kayak, skyscanner) czy nasze krajowe fru.pl ? Czy one uzywaja CURla do parsowania stron przy wyszukiwaniu i zamawianiu biletow? W takim przypadku jest to ciezkie do utrzymania poniewaz wystarzczy ze firma lotnicza zmieni kod strony/parametry wysylane/odbierane i taka wyszukiwarka nie pelni juz swojej funkcji.
Zastanawiam sie nad tym wszystkim i stad moje pytanie - jak dzialaja takie wyszukiwarki (skyscanner czy fru)?
pozdrawiam i z gory dziekuje za wasza pomoc