Co szybciej działa w php - tablice, czy klasy, a może czasy działania są podobne?
matid
24.08.2004, 12:29:07
Cytat(piotrk @ 2004-08-24 13:21:05)
Co szybciej działa w php - tablice, czy klasy, a może czasy działania są podobne?
Jak można porównywać dwie rzeczy, których zadanie jest zupełnie różne?
piotrk
24.08.2004, 14:03:40
Za pomocą tablic i funkcji można uzyskać pseudo-obiektowość np.
Zamiast klasy obraz z właściwością src, width itp. i funkcją pokaz() mozna zrobić tablice $obraz['src']='rysunek.jpg' i $obraz['width'] i do tego zaimplamentować funkcję pokaz( $imgtablica ) zamiast $obraz->pokaz()?
Interesuje mnie, która metoda jest szybsza...
itsme
24.08.2004, 14:25:08
sadze ze w tym wypadku nie szybkosc winna byc glownym punktem w podejmowaniu decyzji po co robic pseudobiektowosc skoro juz ja masz w php ?
proponuje pozostac przy obiektowosci i wykorzystywac jej mozliwosci
kazdy z nas walczy o szybkosc lecz czasami popadamy w jakas paranoje ... staramy sie pisac super szybkie skrypty do stron ktore sa wywolywane 1 raz na minute .... czyli wogole ...
jezeli Twoja strona bedzie wywolywana 30 razy na minute to nalezy sie wtedy martwic o czas generacji strony... prosze rowniez pamietac ze samo php samo w sobie jest szybkie jezeli czas generowania strony jest ponizej 0.5 s ja nie zwracam na to uwagi ... a prosze mi wierzyc ze aplikacja ktore obecnie pisze tworzy za kazdym wywolaniem okolo 6-7 obiektow (bez klas zewnetrznych) wysyla zapytan do bazy okolo 5-7 zalezy od akcji ma zaimplemenowane smarty i adodb i czas jest ponizej 0.5 s czasami 0.07 czasami 0.11 s wiec sie nie martwie ...
konczac proponuje obiektowosc ze wzgledu na jej funkcjonalnosc i wygode w kodowaniu
piotrk
24.08.2004, 15:52:04
Masz rację... Trzeba zaufać programistom tworzących php, a jak nie to C++ i CGI...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.