Mam problem otóż jak można wyciagnąc zawartość konkretnej zmiennej np. $tekst1 z pliku data.php. Nie chodzi mi o np include('data.php'); tylko abym do mojej zmiennej wyciągaj zmienną z konkretnego pliku. Np. coś takiego:
$napis = funkcja($tekst1, "data.php");
Czy da się coś takiego zrobić?
Czy może ktoś mi pomóc? Głównie o to mi chodzi że na stronie mam język który przez instrukcję warunkową jest includowany ale w jednej pewnym jednym pliku potrzebuję obie zawartości o takiej samej nazwie zmiennej. Czyli jak w pliku en.php mam $lang_home = "Home"; i w drugim mam $lang_home = "Strona główna"; To potrzebuję obydwie dane.
Dobra napisałem własną funkcję, o dziwo ona działa.
function change_lang($fun_lang, $fun_zmienna) { if($fun_lang == 'EN') { include('language/english.php'); } else if($fun_lang == "PL") { include('language/polish.php'); } $lng_txt = $$fun_zmienna; return $lng_txt; }
Na początku chciałem aby w uruchamianiu funkcji bezpośrednio dawać zmienną ale to nie działąłoo ponieważ pona była podawana zanim był wykonany include.
Więć w uruchamianiu funkcji mam np coś takiego: change_lang("PL", "lang_home"); wraz z tą linijką
to działa ale dlaczego tu nie wywala mi errora? Ja byłem prawie pewny że to nie zadaziała to tu nagle zadziałało.
$lng_txt = $$fun_zmienna;