Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem przy file_put_contents
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
koperkuba
Warning: file_put_contents(./strony/zp2012test.php) [function.file-put-contents]: failed to open stream: Permission denied in /www/mops/zp.php on line 71

Co może być przyczyna, albo o jakie uprawnienia może chodzić?
Na localhost działa mi dobrze, gdy wgram na serwer pojawia się problem jak wyżej.
greycoffey
Sztuka szukania wymiera? To taki powszechny błąd, że powinieneś go bez problemu znaleźć.
koperkuba
Tzn wiem, że problem jest z uprawnieniami do plików. Na serwerze folder ma uprawnienia 775 a plik ma 644. Tylko dlaczego nie działa?
redeemer
Wiesz w ogóle co te liczby oznaczają? Kto jest właścicielem pliku?
koperkuba
Wiem co oznaczają te liczby - prawa dostępu. Np. na folderze 775 oznacza że właściciel i grupa ma wszelkie prawa a inni mogą odczytywać i wykonywać.
Są chyba poprawnie ustawione?
redeemer
Zależy kto (user i grupa) jest właścicielem folderu i pliku. Pamiętaj, że proces serwera www ma oddzielnego użytkownika.
koperkuba
Ale wcale mnie to nie zbliża do rozwiązania problemu:)
!*!
Komunikat jest jasny. http://pl.wikipedia.org/wiki/Chmod
Zmień to i już.
redeemer
Proces serwera www (a raczej użytkownik, który jest jego właścicielem) nie jest właścicielem pliku/folderu ani nie należy do grupy która ma prawa zapisywać do tego folderu/pliku. Albo chmod 777, albo lepiej usuń folder/plik i zrób skrypt php, który go stworzy.
webdice
Często jest tak, że FTP działa na innych prawach niż PHP. Przykładowo serwer FTP działa z uprawnieniami użytkownika, a Apache/PHP jako użytkownik www-data.
koperkuba
Ok, zmieniłem uprawnienia wskazanego pliku na 666 i poszło. Teraz moje pytanie - jak to jest bezpieczne?smile.gif
!*!
Tak jak napisali wyżej. ustaw zapis i odczyt tylko dla wwwdata, czyli stwórz za pomocą skryptu katalog.
webdice
Cytat(koperkuba @ 9.08.2012, 11:32:14 ) *
Ok, zmieniłem uprawnienia wskazanego pliku na 666 i poszło. Teraz moje pytanie - jak to jest bezpieczne?smile.gif

Nie jest bezpieczne i nie będzie. Chcesz bezpieczeństwa to zmień serwer, albo kup serwer dedykowany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.