Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Będę Pisał Własny Serwer Www
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Drake
Siema.

Za jakiś czas palnuje napisać swój własny serwer, który będzie obsługiwał php, MySQL'a, Perl'a i wszystko co możliwe. Konsola to będzie oczywiście notatnik, ale zrobię do tego konkretną instrukcję obsługi, co i jak. Oprucz tego zamierzam zrobić mu system przywracalności stabilności w razie jakby system coś zaczął świrować, czy coś w tym stylu. Chodzi mi tu o coś takiego jak ma Explorer. Jak się wysypie, to po chwili przywraca sobie stabilność i działa dalej.

Proszę o jakieś ciekawe propozycje na temat serwera.

Pozdrawiam,
Drake cool.gif
kicaj
Cytat(Drake @ 2004-08-24 22:56:52)
Chodzi mi tu o coś takiego jak ma Explorer. Jak się wysypie, to po chwili przywraca sobie stabilność i działa dalej.

hehe, no nie zawsze, zdarza sie... tongue.gif tongue.gif
Vertical
Cytat
Chodzi mi tu o coś takiego jak ma Explorer. Jak się wysypie, to po chwili przywraca sobie stabilność i działa dalej.

Nie mów "Windows cacy" zanim nie ukończysz z nim sesji! smile.gif
kicaj_ ma rację... Explorer działa dalej tylko wtedy, kiedy SAM się zakończy. Jeśli TY go zakończysz, musisz się wylogować i wlogować od nowa.
A odnośnie tego serwera, to żeby działał "poprawnie" jak explorer, to wystarczy go dodatkowo podziurawić smile.gifsmile.gifsmile.gif I ewentualnie dodać obsługę php, Perla, MySQL'a itp. itd, żeby więcej obcych ludzi miało do niego dostęp. W każdym razie życzę powodzenia!
shizo
Cytat(Vertical @ 2004-08-27 12:27:24)
...
Explorer działa dalej tylko wtedy, kiedy SAM się . Jeśli TY go zakończysz, musisz się wylogować i wlogować od nowa.

offtopic.gif

Oj pierdoły piszesz smile.gif Nie trzeba się wylogowywać i zalogowywać. Wystarczy ctrl+alt+del i plik=>Uruchom=>Explorer.exe winksmiley.jpg
FiDO
Drake: nie chcialbym Cie dolowac... ale musze ;]

Uwazasz, ze masz wiedze potrzebna do napisania serwera http z obsluga modulow do mysql, php etc. a nie mozesz poradzic sobie nawet z polaczeniem z baza? Nie posiadasz wiec podstaw a chcesz sie brac za takie cos? Wybacz, ale nie wroze Ci powodzenia w tym projekcie. Zeby cos takiego napisac trzeba miec naprawde spora wiedze na temat systemu (jesli to ma byc wieloplatformowe to wymagania rosna jeszcze bardziej), jego api, obslugi wielowatkowosci i wielu innych rzeczy, w skrocie mowiac, programowanie trzeba miec w malym paluszku.
Sory za ten kubel zimnej wody, ale ktos musial... smile.gif teraz przynajmniej nie bedziesz zaskoczony jak Cie to przerosnie (o ile juz tego nie zrobilo).
colir
Hej!
Serwer ten mógłby obsługiwać również JSP, ASP i inne technologie.
Życzę ci powodzenia. Na pewno wiele osób będzie z niego korzystać.
I nie zapomnij, żeby co jakiś czas uaktualniać php (najnowsze jest 5).
Mógłbyś jeszcze wstawić Postegre SQL.
Pozdrawiam.
Ps.
Będzie to duża konkurencja dla Krasnala
Paul
Cytat(colir @ 2004-08-29 17:10:25)
Będzie to duża konkurencja dla Krasnala

Watpie... Przeczytaj jeden post wyzej... Wiedzialem, ze ktos to predziej czy pozniej napisze...
Vertical
Cytat
Oj pierdoły piszesz  Nie trzeba się wylogowywać i zalogowywać. Wystarczy ctrl+alt+del i plik=>Uruchom=>Explorer.exe

To sobie spróbuj, i zobaczysz, że to nie działa. Zawiesi się, albo coś. Taki już jest windows cool.gif
kszychu
Cytat(colir @ 2004-08-29 16:10:25)
Na pewno wiele osób będzie z niego korzystać.

Już nie mogę się doczekać, kiedy sobie zainstaluję!! :-D
Dabroz
Cytat(kszychu @ 2004-08-30 12:10:57)
Już nie mogę się doczekać, kiedy sobie zainstaluję!! :-D

Ty też? smile.gif

A tak na serio to po co wyważać otwarte drzwi, skoro jest rewelacyjny Apache?
Bakus
Ja podsumuję pomysł krótko... Są 2 wersje rewelacyjnego Apache (1.3 i 2.0)...
Sam próbowałem napisać kiedyś w php imitację serwera FTP (serwer miał tylko odbierać i zapisywać otrzymane pliki... nic ponadto...) kod jest na forum.
Jak chcesz, to możesz popróbować, ale muszę Ci powiedzieć, że to walka z wiatrakami... no chyba, że wykorzystasz gotowe komponenty - widziałem kiedyś prawie gotowy serwer WWW jako komponent dla Delphi6, ale to nie jest pisanie własnego serwera, a wykorzystywanie gotowca i podpisywanie się pod nim...

Jeżeli już masz tak olbrzymie ambicje, to napisz serwer poczty...
Założenia:
Język programowania: php lub dowolny wieloplatformowy (win i Linux)
Dane są przechowywane w bazie danych (mysql/pgsql) lub w plikach
konfiguracja to jeden plik tekstowy
serwer obsługuje autoryzacje
serwer posiada wielowątkowość i może naraz obsłużyć wiele połączeń
Jakby tego było mało, to serwer powinien umożliwiać zdalną administrację (możliwość przeładowania configa, restart serwera, jego zatrzymanie)

Jako dodatkowe zadanie możesz podjąć napisanie skryptu WebMail do współpracy z tym serwerem...

Powodzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.