klima06
27.08.2012, 16:48:58
Witam!
Myślałem o tym, żeby napisać automat allegro, który chodziłby na zwykłym webservie. Automat oczywiście chodziłby na AllegroWebApi: sprawdza czy pojawia się wpłata na PayU, a następnie wysyła kod z bazy danych na email danego usera.
Tutaj pojawia się problem. Kod php musiałby być odpalany co parę sekund, żeby sprawdzać wpłaty na PayU. Jedyna taka opcja to CRON, ale np. na OVH CRON tylko co godzinę może być odpalany.
Wiecie może jak działają te wszystkie automaty allegro? W jakie inne sposoby można to rozwiązać?
Damonsson
27.08.2012, 16:54:30
na OVH crona możesz odpalać co minutę. Co parę sekund nie jest zbyt wydajnym wyjściem.
Prościej możesz pod koniec zrobienia wpłaty wymagać, aby po przelaniu ktoś kliknął na jakiś tam link i wtedy dopiero odpala się skrypt, który wszystko robi. Zaoszczędzisz na cronie i skrypt wykona się tylko tyle razy ile było faktycznych przelewów + oszukanych kliknięć.
CuteOne
27.08.2012, 17:02:32
Gorzej jak ktoś nie kliknie.. i leci negatyw. Crona polecam odpalać nie częściej niż 5-10min, na necie jest sporo darmowych crontabów, gdzie podajesz ścieżkę do plik i interwał pomiędzy kolejnymi odpaleniami.
klima06
27.08.2012, 17:17:11
U mnie na serwerze wirtualnym perso na ovh mogę tylko co godzinę odpalać zadanie CRON. Innych alternetyw niż CRON nie ma ?
CuteOne
27.08.2012, 17:40:42
klima06
28.08.2012, 14:46:00
@up
Mają jakieś błędy na swojej stronie, że nie mogę się zarejestrować i nie dostaję emaila z potwierdzeniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.