Od dłuższego czasu zastanawiam się nad stworzeniem pewnego elementu, z którym nie potrafię sobie poradzić bo po prostu nie wiem jak się do niego zabrać.
Dla przykładu tutaj chciałabym użyć własnego BBcode, czyli użytkownik na swoim blogu może stosować [avatar]TUTAJ PODAJE LOGIN UŻYTKOWNIKA[/avatar]
Jeżeli skorzystamy z takiego ciągu znaków, powinno pojawić Nam się zdjęcie użytkownika, ale właśnie tutaj chodzi o to aby sprawdzić czy podany login istnieje i wyciągnąć pełny adres avataru z bazy danych.
I to jest cały mój problem, nie mam pojęcia w jaki sposób połączyć można te dwie metody, ja zawsze stosuję preg_replace , ale w jaki sposób tutaj dołączyć możliwość sprawdzenia jeszcze tych danych w bazie?
-------------------------------------
Chciałabym dodać więcej takich tagów dla użytkowników typu. [obrazek]ID OBRAZKA[/obrazek] i pojawi się obrazek o podanym ID, ale nie mam pojęcia w jaki sposób mogę właśnie to połączyć, potrafiłabym zrobić tak aby ID obrazka umieścić gdzieś w linku typu strona.pl/obrazek/ID OBRAZKA< ale ja chciałabym wyciągnąć informacje o tym obrazku z bazy danych i wstawić w miejsce [obrazek][/obrazek] Już wyciągnięte informacje z bazy.
Czy ktoś mógłby mi z czymś takim pomóc? Zależy mi głównie na jakimś kawałku kodu przykładowego jak się za to zabrać, resztą zajęłabym się sama.
Z góry bardzo dziękuję

Najprawdopodobniej udało mi się znaleźć rozwiązanie które okazało się dosyć proste
Wystarczy skorzystać z preg_replace, ale miejscu gdzie normalnie wyświetlałam podmienione dane, mogę zastosować funkcję która "przejmie" login i przetworzy go avatar (w moim wypadku).
Można również skorzystać z preg_replace_callback.
Dziękuję