Od niedawna stwierdziłem że żyjąc w dobie internetu wypadałoby nauczyć się chociażby podstaw pisania stron w HTML oraz obsługi baz danych a co za tym idzie programowania w PHP.
Stworzyłem bazę danych (można powiedzieć że ma ona przypominać prosty system newsów) z kilkoma rekordami. Schody zaczynają się dla mnie w momencie pobierania oraz wybierania rekordów. Chciałbym aby skrypt pobrał pierwsze cztery wpisy i wyświetlił je w kolejności od najnowszego do najstarszego jednakże nie jeden pod drugim lecz tak abym miał możliwość przywołania pierwszego newsa za pomocą funkcji echo w jednym miejscu a później kolejnego newsa w drugim miejscu i analogicznie trzeciego oraz czwartego. Do tej pory udało mi się wykodzic coś takiego:
<?php include("news/polacz.php"); echo '<div class="grid_3"><h4>'.$rekord[3].'</h4><p>'.$rekord[4].'</p></div>'; // miejsce wyświetlania pierwszego newsa echo '<div class="grid_3"><h4>'.$rekord[3].'</h4><p>'.$rekord[4].'</p></div>'; // miejsce wyświetlania drugiego newsa echo '<div class="grid_3"><h4>'.$rekord[3].'</h4><p>'.$rekord[4].'</p></div>'; // analogicznie news nr3 ?>
Moje pytania brzmią więc następująco:
1. Czy jest to w ogóle możliwe?
2. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć co powinienem zrobić bądź przynajmniej na co powinienem zwrócić uwagę aby osiągnąć zamierzony cel?
Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość :)
Pozdrawiam!