Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Checkboxy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
crew123
Witam mam problem, otóż nie wiem jak jak zrobić aby po odznaczeniu checboxa usuwał się rekord, pomożecie?
  1. <table cellpadding="0" cellspacing="10" width="100%">';
  2. echo '<tr>';
  3. $tabq = mysql_query("SELECT * FROM dodatki LEFT JOIN (dodatkowo)
  4. ON (dodatkowo.id_oglo_opcje=dodatki.nazwa_dodatku AND dodatkowo.id_oglo='88') ORDER BY nazwa_dodatku ASC") or die(mysql_error());
  5. while($rek = mysql_fetch_array($tabq)){
  6. if($i<2){
  7. echo '<td><input type="checkbox" name="opcje[]"'; if($rek['id_oglo_opcje'] === $rek['nazwa_dodatku']) {echo 'checked="checked" ';} echo 'value="'.$rek['nazwa_dodatku'].'">'.$rek['nazwa_dodatku'].'</td>';
  8. $i++;
  9. }
  10. if($i%2==0){
  11. $i=0;
  12. echo('</tr><tr>');
  13. }
  14. }
  15. echo '</tr></table>';

struktura tabeli dodatki:

a tutaj struktura tabeli dodatkowo:
kudlatypawelek
Nie podam Ci dokladnego rozwiązania, ale co rzuciło mi się w oczy to brak formularza dla checkboxów. Jeżeli chcesz usuwac rekordy to warto by w value wpisywać id rekordu do usunięcia, a javascriptem sprawdzać co zostało odznaczone. Do obsługi js najlepiej użyć biblioteki jQuery - rozpoznawać odznaczenie + AJAXowe usuwanie rekoru i usuwanie odznaczonego checkobxa
crew123
mógłbyś mi wytłumaczyć jak z tym js? Jestem zielony z js więc nic sam nie napiszę
Posio
Odpuść sobie opieranie mechanizmu strony na JS - jak dla mnie nie ma nic co bardziej kaleczy stronę niż opieranie podstawowych funkcji właśnie na js.

Jeśli chodzi ci o usuwanie rekordów po odznaczeniu checkboxa musisz to zrobić z przeładowaniem strony.

Tworzysz formularz który zawiera w sobie jakiegoś checkboxa, następnie sprawdzasz czy checkbox jest zaznaczony - jeśli nie w instrukcji warunkowej dajesz polecenie usunięcia tego co chcesz.

Ogólnie to nie rozumiem z czym masz problem... Bo to co wynika z 1rwszego posta to są podstawy podstaw.
crew123
Mógłbyś podać jakiś przykład?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.