Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Wytłumaczenie kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZenekN
Witam w ostatnim czasie trochę posiedziałem przy css i divach, chciałem napisać sobie prostą nawigację i natknąłem się na taki zapis:

Bardzo proszę o dokładne opisanie każdego z tych elementów, najbardziej zależy mi na ostatniej linijce *.center
jaki to język, jaki atrybut, czy występuje łączenie itd.

1. html,body{
  2. color:#999;
  3. font-family:Verdana,"DejaVu Sans","Bitstream Vera Sans",Geneva,sans-serif;
  4. font-size:13px;
  5. line-height:1.5em;
  6. margin:0;
  7. padding:0;
  8. background:#f4f4f4}* .center{text-align:center}a{text-decoration:none;color:#111}a:hover{color:#800}

b4rt3kk
center to nazwa klasy, a wewnątrz jest ustawione położenie tekstu na centralne, w osi poziomej.

1. html,body{ // oznacza to że styl odnosi się do elementów html i body
  2. color:#999; // kolor czcionki
  3. font-family:Verdana,"DejaVu Sans","Bitstream Vera Sans",Geneva,sans-serif; // rodzaj czcionki
  4. font-size:13px; // rozmiar czcionki
  5. line-height:1.5em; // wysokość linii, wiersza
  6. margin:0; // margines
  7. padding:0; // odstęp
  8. background:#f4f4f4} // kolor tła
  9.  
  10. .center{text-align:center} // styl odnosi się do wszystkich elementów o class="center" i ustawia tekst po środku
  11.  
  12. a{text-decoration:none;color:#111} // styl odnosi się do linków, ustawia kolor i typ dekoracji (podkreślenie, itp.)
  13. a:hover{color:#800} // styl odnosi się do linku na który najedziesz myszką, ustawia kolor czcionki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.