Moveex
31.08.2012, 14:22:18
Od wczoraj uczę się php, nie jestem w stanie napisać sobie tego samemu a wiem, że dla kogoś kto potrafi to żaden problem, wyszukiwarka google niestety tym razem mnie zawiodła.
Chodzi mi o napisanie czegoś takiego-
Przykład : www.bomstal.pl/garaze-blaszane,27,0.html (Chodzi o ten na środku z możliwymi dodatkami.)
Żeby były rozwijane pola z wartością do ustawienia, ew. 1 checkbox, i żeby to się sumowało, z góry dziękuję.
Kshyhoo
31.08.2012, 14:38:51
Formularz piszę się w HTLM a nie w PHP... Pokaż swój kod, to co udało zrobić się do tej pory. Inaczej, napisz PW do moderatora o przeniesienie wątku do działu giełda... Dlaczego? Bo to forum dla chcących się nauczyć a nie czekających na gotowiec.
Moveex
31.08.2012, 14:48:08
Chcę się nauczyć, nie mam pliku tylko zamysł, chodzi mi o to jak ustawić okienku checkbox daną wartość i zrobić drugie i żeby one się sumowały. Dalej sobie sam to przerobie.
b4rt3kk
31.08.2012, 14:59:52
W tym celu potrzebujesz JS (Java Script) lub jQuery, to już dowolnie. Pobierasz wartość, a raczej rozpoznajesz kliknięcie i dodajesz do sumy $('.suma').val(suma); później wyświetlasz.
Kshyhoo
31.08.2012, 15:03:54
<input type="checkbox" name="jeden" value="1" /> <input type="checkbox" name="dwa" value="2" />
potem:
$calosc = $_POST['jeden'] + $_POST['dwa'];
Moveex
31.08.2012, 16:00:01
<html>
<head>
<input type="checkbox" name="jeden" value="1" />
<input type="checkbox" name="dwa" value="2" />
<?php
$calosc = $_POST['jeden'] + $_POST['dwa'];
?>
Wyświetla poprawnie dwa pola, jak nadać im wartości i zrobić by się one sumowały? Np.
Suma : 3
Kshyhoo
31.08.2012, 16:08:22
W zmiennej $calosc masz to zsumowane. Ale po tym, co zamieściłeś widzę, że Ty nie tylko PHP nie umiesz ale i HTML... Według Ciebie, tak powinien wygladać formularz?
Spawnm
31.08.2012, 16:12:44
Forum nie jest kursem podstaw html czy php. Naucz się najpierw podstaw, potem zadawaj pytania.
Temat zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.