Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Zbieranie wszystkich rekordów w jednej zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bahh
Witam

Chciałbym się was spytać czy istnieje możliwość zebrania wszystkich rekordów w jednej zmiennej tzn - mam 2 zapytania i chcę by jedna zmienna zawierała wszystkie rekordy:

1. $mpr = $db -> Execute("SELECT * FROM przedmioty WHERE id = 1 OR id = 3 ORDER BY id ASC");
  2. if (...) {
  3. $mpr = $db -> Execute("SELECT * FROM przedmioty WHERE id = 4 ORDER BY id ASC");
  4. }

Ostatecznie chcę by po spełnieniu warunku w if zmienna $mpr zawierała rekordy o id = 1, id=3 i id=4 i to nie rozwiązaniem typu żebym dodał sobie po where id=1 or id = 3 gdyż warunków if będzie dużo wink.gif

Pozdrawiam
jaslanin
jeżeli używasz PDO to możesz :

http://php.net/manual/en/pdostatement.fetchall.php
bahh
nie bardzo rozumiem tego w manualu, pokazałbyś mi jakiś praktyczny przykład?

z góry dzięki wink.gif
bpskiba
Może zmienna tablicowa
timon27
Jako że mysql jest szybki, w większości przypadków szybsze będzie wykonanie rozszerzonego drugiego pytania, niż łączenie w php.
A na pewno prostsze smile.gif

1. $mpr = $db -> Execute("SELECT * FROM przedmioty WHERE id = 1 OR id = 3 ORDER BY id ASC");
  2. if (...) {
  3. $mpr = $db -> Execute("SELECT * FROM przedmioty WHERE id = 1 OR id = 3 OR id = 4 ORDER BY id ASC");
  4. }
bahh
jednakże jeśli będę miał taki przypadek że:

if sprawdza czy dane id ma występować w zapytaniu, każdy jest osobny bo dotyczy on innej kolumny w innej tabeli

czyli może mi wyjść że w kilku ifach będzie kolejno pokazywało że zamiast 1,3 id będzie też 4, 9, 11 w zależności od warunków

a ifów może być nawet 14
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.