Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Polskie znaki nie są pobierane z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kiui
Witam.
Od razu mówię przeczytałem ten temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=110402 . Oraz większość z tego forum i innych i zastosowałem rozwiązania jednak nie zadziałały. Więc proszę o pomoc.

Jak widać w tabeli są polskie litery a mi wczytuje je zamiast polskich liter znaki zapytania
!*!
Jak pobierasz te dane, przed wysłaniem zapytania też powinieneś to ustalić jakie ma być kodowanie, przykładowo dla PDO:
Cytat
PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => "SET NAMES utf8"

Tak samo kodowanie dokumentu.
Kiui
$sqllang=PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND => "SET NAMES utf8"; Przepraszam nie rozumiem jak to zastosowaćquestionmark.gif
mysqli_query($adb, $sqllang);
!*!
Podałem Ci przykład dla PDO a Ty używasz mysql_* gdzie robi się to inaczej, przez set name. Zresztą nie napisałeś czy dobrze zapisujesz plik i masz w nim ustawione kodowanie na utf8 (bez BOM), jak i w samym dokumencie html.
Ulysess
  1. $sql_connection = mysql_connect('localhost', 'root', 'haslo') or die('<span class="error">Nie można nawiązać połączenia z bazą danych.</span>');
  2. mysql_select_db ('baza');
  3. mysql_query('SET NAMES utf8');
Kiui
w meta mam
  1. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
Ulysess
nie chodzi o kodowanie w tagach html tylko samego pliku , prawdopodobnie masz złe skoro nie wiesz o co chodzi !*!.
sprawdź kodowanie pliku np notepad++ bądz innym programem , pliki powinny mieć kodowanie w formacie utf-8 (najlepiej bez bom)
Kiui

JEST BEZ BOM

możesz zobaczyć co się dzieje www.allepliki.pl ale dopiero po rejestracji.

A mam jeszcze takie pytanie czy to w bazie nie powino być zapisane za pomocą znaczków unicodu tzn zamiast ą =znaki zamiast ł=znaki itd??
!*!
To jak już zostało napisane wyżej. Zastosuj to u siebie. A najlepiej przejdź na PDO.
Kiui
Dziękuje wszystkim za pomoc analizując wasze odpowiedzi bardzo dokładnie oraz czytając jeszcze forum znalazłem rozwiązanie.
  1. $adb = new mysqli('localhost', 'us', '****', 'nazwa bazy') or die('<span class="error">Nie można nawiązać połączenia z bazą danych.</span>');
  2. $zap = "SET NAMES utf8";
  3. mysqli_query($adb, $zap);
  4. $dol = 'Select * From lewa';
  5. $asd = mysqli_query($adb, $dol)or die("zle zap");
  6.  
  7. while($lewmen=mysqli_fetch_assoc($asd))
  8. {
  9. echo <a href="'.$lewmen['adres_linku'].'">'.$lewmen['nazwa_linki'].'</a></br>';
  10. }

Dziękuje
(NIE czaje wcale PDO) jak ktos mógłby dać jakie strony chętnie poczytam
!*!
Cytat(Kiui @ 2.09.2012, 15:43:08 ) *
(NIE czaje wcale PDO) jak ktos mógłby dać jakie strony chętnie poczytam

http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO to jedna z lepiej opisanych. PDO to przyszłość, więc zacznij się tego uczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.