Mam proglem nad którym już trochę główkuję i przeszukuje fora w poszukiwaniu satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Mamy panel administratora np. i są wyświetlone artykuły na stronie w ładnej tabelce. Na końcu każdego wiersza są dostępne możliwe operacje na hiperłączach, edycja i usuwanie. Niech chodzi mi tutaj o samą edycję co o sposób usuwania. Na samym poczatku napisałem skrypt z wykorzystaniem GET który usuwał artykuł po kliknięciu usun w tym samym wierszu. Oczywiście zauważyłem informacje na pasku adresu z końcówką /delete.php?id=9. Postanowiem sprawdzić, czy wpisując inny numer id w adresie usunie mi inny link. Otóż tak się stało. Więc moje pierwsze pytanie brzmi, jak najlepiej się przed tym zabezpieczyć?
Widziałem też wykorzystanie checkboxów do usuwania wybranych rekordów, wtedy można by było zaznaczyć tylko jeden i z głowy. Wszystko fajnie, tylko wymagane jest, by checkbox znajdował się w formularzu? Będzie działało coś takiego, jeśli tabele obejmę w ramy <form ...> </form> i przy każdym wierszu znajdzie się checkbox?
Ktoś może mi podsunąć pomysł, jak ewentualnie poprawnie wykonać coś takiego? Jakoś trzeba podać dalej, który checkbox jest zaznaczony i przydzielony do danego artykulu.
A może macie jakiś lepszy sposób do usuwania rekordu, w przyjemny i pożyteczny sposób?

Pozdrawiam.