Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja include
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mimol
Witam, zastanawiam się jak działa funkcja include()
Załóżmy, że mam dwa pliki secret.php i index.php
w pliku secret jest tylko
  1. <?
  2. $secret = 'password';
  3. echo 'included';
  4. ?>

W pliku index:
  1. <?
  2. include ('secret.php');
  3. echo $secret ;
  4. ?>

Oczywiście na pojawia się napis. "includedpassword"
Teraz pomyślałem sobie, no tak czyli include jak gdyby kopiuje zawartość pliku podanego w parametrze do pliku w którym jest wywołana (bez <?php ?>). Hmm przecież mogę sobie zainkludować www.php.pl/config.php i wyświetlić zawartość pliku 0.o

Więc przetestowałem, w pliku index zmieniłem na include ('http://127.0.0.1/secret/a.php');
pojawił się problem ponieważ wyświetla tylko "included Notice: Undefined variable: a in C:\xampp\htdocs\secret\index.php on line 3"
Tak więc mam pytanie jak działa ta funkcja include, czy tylko zmiennych nie inkluduje?
Czytałem oczywiście w manualu ale tam nie jest to do końca wytłumaczone
nospor
Cytat
Hmm przecież mogę sobie zainkludować www.php.pl/config.php i wyświetlić zawartość pliku 0.o
Tak, oczywiście....po ty tylu latach nikt na to nie wpadł, żaden najmądrzejszy hacker, ale akurat Ty i myślisz że zbijesz na tym fortunę..... wink.gif

Odpalając skrypty z zewnętrznego serwera dostajesz wynik wykonania skryptu a nie skrypt. Tyle w temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.