Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF]Błędy sql w ZF
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
johnyMajster
Witam
Rozważam taką kwestię: Mam pewne zapytanie select z where np
where id1=x and id2=y

Jezeli nie podam y to wtedy będzie błąd SQL. Ten błąd nie wyświetli sie uzytkownikowi jezeli odpowiednio skonfiguruje sie htaccess. Ale pytanie brzmi czy to jest profesjonalne??
Czy trzeba moje zapytanie select umieszczac w ifie
  1.  
  2. if (jest x i y){
  3. //wykonaj select
  4. }
ShadowD
Aplikacja nie powinna się wywalać, a stosowanie wyciskaczy takich jak @ to bardzo zła praktyka, nie wiem co prawda o jakiej konfiguracji mówisz, ale apka powinna wiedzieć że nie ma zmiennej 9 i odpowiednio na tą informację reagować np. "NIe podałeś wszystkich danych" lub podobnie. To samo się tyczy typów danych wejściowych - nawet ważniejsze niż ich brak.
Damonsson
Najpierw sprawdzasz czy wszystkie dane SĄ, następnie wykonujesz zapytanie. Nie ma sensu go wykonywać, jeśli nie masz potrzebnych danych przecież. Więc tak jak napisałeś na dole, umieszczasz w if.
viking
Nie do końca się z tobą zgodzę Damonsson. Mówimy o zendzie więc pierwszym krokiem powinna być bardzo dokładna walidacja danych w formie. Ale jeżeli przekazujemy dalej do modelu, można np opakować wywołanie w metodę zwracającą boolean która z kolei wywołuje zapytanie do bazy objęte try/catch. Try zwraca dane/true w zależności od potrzeb, catch false i logowanie błędu przykładowo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.