Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]dodawanie co 10s
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alvin94
witam was
dopiero zaczynam się uczyć java script
pisze gre viawww i chciał bym dodać tam taki bajer aby w oknie surowce narastały one o jakąś liczbe (pobieraną z bazy danych) co 10s ,bez zapisywania tego do bazy danych bo to mam inaczej rozwiązane za pomocą time z php i odświerznia przez gracza strony. i by naliczane ciągle co 10s a nie tylko raz .a i wartość z bazy aby pobrało tylko raz i do niej ciągle dodawało.
I czy to dobre rozwiązanie czy obciąży zbyt mocno przeglądarke ?
nie wiem czy ktoś mnie zrozumiał
prosze o linki do artykułów które mogą mi się przydać lub jakiegoś gotowca.
Albo spis funkcji jakie musze wykożystać smile.gif
z góry dziękuje
RiE
Chcesz aby co 10 sekund zwiększała się ilość surowców i NIE zapisywała do bazy danych?
Jaki to ma sens? Zdajesz sobie sprawę że po odświeżeniu okna przeglądarki stan surowców wróci do bazowej wartości?
Lepszym rozwiązaniem byłoby dodawanie tych surowców z poziomu serwera, albo za pomocą AJAXa jeżeli koniecznie chcesz aby wartość zwiększała się bez odświeżania strony.

Przeczytałem jeszcze raz temat i widzę że jednak dodajesz do bazy z poziomu serwera, ale to i tak nie wiele zmienia bo czas wykonywania skryptu na serwerze będzie różnił się od dodawania co 10s w js.
Ale wracając do tematu to poczytaj o SetInterval
  1. setInterval(function(){
  2. //kod funkcji
  3. }, 10000);
  4. //czas w milisekundach
  5.  
alvin94
ale jak będe robić upad co 10s to mi transfer strony zajedzie to ?
dziękiza pomoc dotychczasową
o ile może się różnić czas wykonania js a czasem serwera ?

RiE
Skoro robisz grę to nie powinieś się martwić o transfer, bo serwer powinien być z górnej półki.
Jeżeli robisz grę tak o- dla siebie, dla poprawy swoich umiejętności to również nie powinieneś się martwić o transfer bo on będzie znikomy.

Może dojść do takiej sytuacji gdzie na ekranie użytkownika pokaże się wartość o 1xsurowiec(tyle ile dodajesz w ciągu tych 10s) mniejsza niż w rzeczywistości.
alvin94
ok dziękuje pięknie
smile.gif
leci plusik
markonix
Surowce powinny być dodawane tylko czystym JSem nawet i co sekundę.
W momencie przejścia do zakładki gdzie surowce są wyświetlane powinno następować obliczenie surowców na podstawie lastTime i aktualnym czasie.
Ajax to niepotrzebne rozwiązanie, jeżeli chodzi o różnice pomiędzy tym co wyświetlać będzie kod JS, a PHP będą znikome (maks 2-3 jednostki czasu).
alvin94
a to mi nie zarżnie serwera ? co 1 sekunde upad?
dzięki za odpowiedzi jak coś to się odezwe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.