Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jednoczesne dodanie obrazka oraz tekstu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
johnyMajster
Witam
Robie sobię coś w rodzaju komentarzy a mianowicie pole text area(komentarz) oraz dodawanie obrazka do tego tekstu.
W zasadzie nie wiem jak to zaprojektowac.

Załóżmy że użytkownik klika dodaj komentarz. Wyswietla mu sie okno z text area i możliwością dodania pliku.
Jezeli wybiera dodanie pliku to strona się nie odświeża dodawanie odbywa sie w iframie. Uzytkownik dodał jeden plik.

Użytkownik widzi ze ma dodany plik ale nagle się odmyślił i nie dodaje komentarza. Wyłącza przeglądarkę.
Tymczasem plik wgrał sie na serwer oraz zajął rekord w bazie danych. Na tym polega moj problem.

Co sie robi w takich sytuacjach?questionmark.gif
modern-web
Po co ładujesz zdjęcie zanim użytkownik zaakceptuje formularz?
johnyMajster
Poniewaz użytkownik może wybrac wiecej niz jeden plik a mam tylko jedno pole file:P
modern-web
JavaScript - dynamiczne formularze.
W ten sposób oszczędzisz sobie roboty, wprawdzie można by dodawać zdjęcia w ten sposób w jaki robisz to teraz, przerzucać je do katalogu tymczasowego i dopiero po pewnym czasie jeśli zaakceptowany zostałby formularz - zapisywać w docelowym miejscu, a sam katalog tymczasowy opróżniany byłby co określony czas, podobnie baza danych (bo wspomniałeś o wpisie do DB).
johnyMajster
Niby tak ale nawet uplodify ładuje odrazu na dysk wiec w sumie to przydałyby sie jakies wskazówki:)
modern-web
Czyli wybierasz trudniejszą drogę, dobrze rozumiem?
Spójrz na http://speedyshare.com i zastanów się, na jakiej zasadzie działa ten upload plików - pomijamy animacje i wszelkiej maści javascript.
Odpowiem Ci - dopóki nie kliknie się "Wrzuć" żadna operacja nie zostanie wykonana. Spójrz teraz na swój projekt i zastanów się, jak wsadzić tam pole do uploadu pliku + napis "dodaj kolejny plik", po wciśnięciu którego pojawi się kolejny taki input. To było wałkowane kilka razy, w google roi się od podpowiedzi, naprawdę nie rozumiesz czy po prostu Ci się nie chce? Bo to jest różnica smile.gif
johnyMajster
Zrobiłem tak jak mówiłes ale niestety na ie nie można bawic sie za pomocą jquery na input file ze względów bezpieczeństwa.
Tzn wszystko działa do momentu submita poniewaz zostaje przesłana tylko pusta tablica. Natomiast reczne dodanie pliku do kazdego pola działa ok ale nie oto chodzi. Czyżby bez flasha itp sie nie obyło??
modern-web
Podaj mi argumenty potwierdzające rzekome luki bezpieczeństwa w użyciu jquery na IE lub link do artykułu, gdzie to wyczytałeś.
Nie pokazałeś kodu, nie wiem jaki błąd popełniłeś. Z logicznego punktu widzenia wszystko jest poprawne i dziwię się, że Ci nie wyszło.
Pokaż co wyskrobałeś albo wyjaśnij dokładnie problem, bo niewiele idzie wywnioskować z ostatniego posta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.