Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwny błąd w parserze ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
filipsiu
Witajcie drodzy użytkownicy!

Od razu przejdę do problemu, z którym się jeszcze nigdy nie spotkałem.
Posiadam plik index.php w którym na samej górze mam db_connect() (jak sama nazwa wskazuje funkcja do łączenia się z bazą) oraz na samym dole db_close().
Do tego pliku includuje odpowiednie pliki (system podstron w switchu).
Gdy zaincludowałem sobie plik odpowiadający za rejestrację napotkałem problem, parser wyrzuca mi:
Fatal error: Cannot redeclare db_connect() (previously declared in D:\wamp\www\inc\config.php:9) in D:\wamp\www\inc\config.php on line 15
wiem że tutaj nie wystawia się błędów parsera ale z tym się jeszcze nie spotkałem ktoś może wytłumaczyć o co chodzi ?

Z tego co widzę chodzi o ponowną deklarację db_connect ale przecież mam połączenie tylko w index a nie register i index
Spawnm
tutaj nie chodzi o to ile razy wywołasz daną fukcję, lecz ile razy ją tworzysz.
filipsiu
(previously declared in D:\wamp\www\inc\config.php:9) in D:\wamp\www\inc\config.php on line 12
czyli wcześniejsza deklaracja w config.php linia 9:
linijki 9-12 cała funkcja
  1. function db_connect() {
  2. mysql_connect(DBHOST, DBUSER, DBPASS) or die('<h2>ERROR</h2> MySQL Server is not responding');
  3. mysql_select_db(DBNAME) or die('<h2>ERROR</h2> Cannot connect to specified database');
  4. }

przecież tu jest wszystko ok
sazian
ale masz 2 razy include
wywal jedno lub daj include_once
Uriziel01
Cytat(filipsiu @ 1.11.2012, 17:38:39 ) *
wiem że tutaj nie wystawia się błędów parsera ale z tym się jeszcze nie spotkałem ktoś może wytłumaczyć o co chodzi ?

Ale że what ? dry.gif Poza tym pokaż plik config.php. I tak jak kolega zauważył zacznij od include_once/require_once ale ostatecznie po prostu powinieneś unikać wielokrotnych prób ładowania jednego pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.