Cytat(MMySlime @ 3.11.2012, 16:51:03 )

@zegarek84: Nie do końca o to mi chodziło, raczej o funkcję add_file która by dodawała do pliku przetworzoną zawartość pliku .php, no chyba że nie rozumiem idei działania ob_start etc.
pomijając ob_... to co do przetworzonej zawartości pliku np. w Zend z widoków była jakaś klasa, która na strumieniu odczytywała pliki .phtml (w zasadzie to są pliki .PHP) i np. zamieniała znaczniki <?= ... ?> na <?php echo ... ?> gdyby czasem na serwerze było wyłączone <?= ?> - nie chcę wprowadzać w błąd, to daaaawno temu było jak z grubsza przeglądałem źródła...
na to liczyłem, że sprawdzisz, gdyż nie chciało mi się tłumaczyć jak to dokładnie działa... samo buforowanie ob_.... może też służyć dla przykładu celem kompresji zawartości przez samo PHP i wiele więcej gdyż można tam podpiąć callbacka chyba na ob_start - nie chce mi się do manuala zaglądać ;p... zastosowań może być wiele gdyż to buforowanie można zagnieżdżać - wiem brzmi to nie logicznie ale jednak...
swoją drogą raz pisałem mini framwork ale tylko dlatego, że miałem zakaz stosowania jakiegokolwiek, a ponieważ to co miałem zrobić było już gotowe ale na zendzie to szybko se przeportowałem i na bardzo prostej zasadzie porobiłem kontrolery - a ten widok choć banalny to znacznie można go rozbudować i wykorzystać jako helpera widoku, jako layout itd.... fajnie jeszcze wygląda idea programowania zdarzeniowego z "odwróconym sterowaniem" tzn. gdy strona gotowa to ją wyświetlić a reszta może robić się dalej jak np. jakieś skomplikowane operacje na które nie koniecznie musimy czekać, jednak przy prostych stronkach to nie praktyczne gdyż komplikuje kod i sprawia, iż jest mniej czytelny...
w każdym bądź razie uważam, iż warto dłubać gdyż w ten sposób można poznać wiele ciekawych mechanizmów w dowolnych językach programowania - język to tylko narzędzie... heh, jak znajdę czas to se poćwiczę z C++ boost::asio ;]